Şeful Armatei spune că războiul din Ucraina poate escalada şi trebuie să începem să ne pregătim. "Iată de ce apăsăm pedala"
Scenariu sumbru luat în calcul de mai marii Armatei Române. Conflictul din Ucraina poate escalada oricând, aşa că România trebuie să fie pregătită. Este pentru a doua oară când şeful Statului Major, generalul Vlad Gheorghiţă, vorbeşte despre necesitatea instruirii românilor în contextul războiului de la graniţă.
De Cristi Popovici la 22.05.2024, 14:33Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a declarat miercuri că unele prognoze şi scenarii indică porbabilitatea escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară, motiv pentru care, pentru diminuarea acestei probabilităţi, autorităţile mizează în continuare pe efectul de descurajare generat de o capacitate defensivă credibilă, atât la nivel naţional, cât şi la nivel aliat.
"Prognoza pe care o facem prevede și scenarii ca escaladarea conflictelor inclusiv cele de natură militară. Mizăm în continuare pe descurajare generată de o capacitate defensivă. Iată de ce apăsăm pedala întăririi instituției apărării naționale și a consolidării NATO de descurajare și apărare", a declarat generalul Gheorghiţă Vlad.
Avertismentul dur a fost făcut la cel mai mare eveniment din regiune, dedicat apărării şi securităţii. Timp de trei zile, producători de armament din întreaga lume îşi prezintă, la Romaero, cele mai noi tehnici şi echipamente militare.
România intenționează să construiască o dronă militară
- Ruşii au simulat un atac cu arme nucleare tactice lângă Ucraina şi au blurat vârful focoaselor. "Aşa...
- Ruşii au dezlănţuit iadul în Bilohorivka: atac năprasnic cu rachete Grad şi rachete termobarice în ultima...
- Zelenski este minţit de şefii armatei, acuză ucrainenii. "Soldaţii sunt uluiţi de declaraţia că Ucraina are...
- Vladimir Putin continuă să "cureţe" armata. A pus doi economişti să conducă Ministerul Apărării de la Moscova
Americanii sunt vedete la acest târg. Au cele mai multe exponate. Aici poate fi admirat avionul F-35, considerați de mulți experți cea mai capabilă aeronavă de luptă din lume. România intenționează să cumpere 32 de astfel de avioane produse de americani la o valoare de peste 6.5 miliarde de dolari. Negocierile cu firma producătoare sunt în toi, iar anul acesta este posibil să se semneze și contractul de achiziție. Vizitatorii expoziției vor putea vedea și tancurile americane Abrams, dar și obuziere sud-coreene de 155 de milimetri care vor fi integrate în Armata Română. Armata urmează să achiziționeze 54 de astfel de tancuri Abrams la un preț de 2.5 miliarde de dolari.
Producătorii de armament din SUA au cea mai mare prezență, cu 47 de expozanți. Germania are 17 companii, Marea Britanie și Cehia au 12, iar Coreea de Sud 11 companii. Expoziția a fost deschisă în prezenta premierului Marcel Ciolacu și a președintelui Senatului, Nicolae Ciucă. Ministrul Economiei, Radu Oprea, a fost și el prezent și a anunțat un program de construire a unor drone românești, care pot fi folosite de MApN. Cu finanțarea potrivită, crede Radu Oprea, am putea vedea această dronă în doi ani intrată în dotarea Ministerului Apărării Naționale.