Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Zelenski este minţit de şefii armatei, acuză ucrainenii. "Soldaţii sunt uluiţi de declaraţia că Ucraina are în sfârşit suficientă muniţie"

Război în Ucraina. Soldaţi şi experţi militari ucraineni au acuzat în ultimele zile că Volodimir Zelenski este minţit de şefii armatei. Preşedintele Ucrainei a declarat săptămâna trecută că Ucraina are în sfârşit suficientă muniţie pentru artilerie. Nu este adevărat, se plâng inclusiv jurnalişti apropiaţi de armata de la Kiev.

de Redactia Observator

la 21.05.2024 , 16:48

Zelenski este minţit de şefii armatei, acuză ucrainenii. "Soldaţii sunt uluiţi de declaraţia că Ucraina are în sfârşit suficientă muniţie"
Zelenski este minţit de şefii armatei, acuză ucrainenii. "Soldaţii sunt uluiţi de declaraţia că Ucraina are în sfârşit suficientă muniţie" - Profimedia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declarat pe 17 mai că pentru prima dată de când a început războiul cu Rusia, toate brigăzile armatei ucrainene au suficientă muniţie pentru artilerie. "Pentru prima dată în timpul războiului, nicio brigadă nu se mai plânge că nu are suficiente muniţii pentru artilerie", a indicat Zelenski, precizând că deja de două luni unităţile armatei ucrainene nu mai reclamă acest neajuns.

Un cunoscut ofițer ucrainean în rezervă care publică comentarii pe platforma X (fosta Twitter) sub pseudonimul "Tatarigami UA" susţine că declaraţia lui Zelenski este desprinsă complet de realitate și este rezultatul promovărilor incorecte, bazate doar pe rapoarte pozitive, de la vârful comandamentului militar. Afirmația lui Zelenski că nu au existat deloc plângeri în ultimele 2 luni este o minciună, susţine acesta.

"Unităţile ucrainene se plâng, aud asta în fiecare zi de la oameni din prima linie, din mai multe unități. Există situații în care unitățile nu pot lovi țintele identificate deoarece fie nu au muniție, fie și-au atins limita" a scris bloggerul militar ucrainean pe platforma X.

Articolul continuă după reclamă

Potrivit acestuia, cei care se plâng în continuare de lipsa de muniţie nu sunt doar soldaţi, "ci oameni de la niveluri superioare, atât operațional-tactic, cât și operațional-strategic. Dacă credeți că ar contrazice public declarațiile comandantului-șef sau ale preşedintelui, vă înșelaţi".

Pe acelaşi subiect

"Dacă descurajezi anunţarea de știri negative, te vei înconjura de oameni care se adaptează preferințelor tale și care își vor modela rapoartele în consecință. Această problemă nu se limitează la Ucraina sau la armata, dar în timpul războiului poate avea consecințe și mai grave", a explicat acesta.

"Este literalmente aceeași problemă cu care s-a confruntat Rusia cu mentalitatea că ia Kievul în 3 zile", a mai condamnat fostul ofiţer ucrainean. "Soldații din prima linie știu adevărul, iar astfel de declarații nu fac decât să le rănească și să le submineze moralul", a mai transmis acesta. 

Zelenski spune că trupele au suficientă muniţie, soldaţii se plâng că nu au cu ce să tragă

Un soldat al Marinei Ucrainene, dintr-o unitate de recunoaştere aeriană, care a fost trimis recent să lupte la Vovceansk în Harkov, susţine că ruşii au în continuare superioritate incomparabilă de foc.  "Președintele nostru a spus că nu avem probleme cu obuzele de artilerie și nimeni nu se plânge. Nu este adevărat și nu văd niciun rost să mint în această situație. Artileria noastră trage, da. Dar este incomparabil faţă de artileria rusă. Ruşii pot trage şi de 6 ori mai mult cu SPG (muniţie antitac)" a declarat el pe contul de X.

"Cea mai mare parte a artileriei lor se află în regiunea Belgorod, Rusia. Și, din păcate, nu-i putem lovi cu sisteme HIMARS americane. Așa că suferim, rezistăm și mușcăm. Dacă am putea trage asupra țintelor rusești de pe teritoriului lor", s-a mai plâns soldatul. 

Jurnalistul ucrainean Iuri Butusov: Zelenski,  indus în eroare deliberat de cineva din cercul său

Şi jurnalistul ucrainean Iuri Butusov, apropiat de armata de la Kiev, a relatat pe contul de Telegram, unde este urmărit de peste 300.000 de persoane, că declaratia lui Zelenski "i-a uimit pe majoritatea militarilor de pe front". "Comandantul Suprem a fost indus în eroare deliberat de cineva din cercul său interior și repetă cuvintele cuiva fără a se uita la situația reală", a scris Butusov.

"Prin urmare, vreau să-l informez pe Volodimir Zelenski despre ce se întâmplă cu adevărat pe front. În primul rând, unităţile nu se plâng pentru că aceste reclamații nu le creează comandanților de brigadă decât probleme cu conducerea militară", transmite jurnalistul.

În al doilea rând, artileria este în prezent echipată cu obuze de 155 mm numai în anumite direcții, în special în regiunea de nord a Harkovului. Aici sunt folosite obuze de calibru 155 mm. Dar în alte zone ale frontului, această muniţie este în stoc limitat și nu este posibil să fie îndeplinite toate sarcinile necesare. O problemă specială este că aceste proiectile sunt necesare pentru focul de contra baterie, a mai atras acesta atenţia. 

În al treilea rând, există o lipsă flagrantă pe toate direcțiile frontului de muniţie de calibru mai mic (152 mm, 122 mm, 125 mm, 120 mm, 82 mm, 81 mm, 60 mm) care reprezintă armamentul principal pentru majoritatea brigăzilor de infanterie. Dotarea este insuficientă și nesatisfăcătoare. Un număr semnificativ de unități primesc cantităţi limitate pe zi de muniție pentru artilerie și mortiere, susţine Butusov.

În al patrulea rând, unele brigăzi sunt nevoite să cumpere chiar și cartușe de 5,45 mm și 7,62 mm, precum și multe alte tipuri de muniție, cu fonduri proprii şi din donaţiile voluntarilor. Un număr semnificativ de unități militare sunt nevoite să își organizeze muniția pe cheltuială proprie și pe cheltuiala voluntarilor, a explicat Butusov. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Zelenski este minţit de şefii armatei, acuză ucrainenii. "Soldaţii sunt uluiţi de declaraţia că Ucraina are în sfârşit suficientă muniţie"