România îşi va consuma pe 20 iulie resursele naturale de pe 2024. Ce loc ocupăm în clasamentul ţărilor risipitoare
România îşi va consuma în data de 20 iulie resursele naturale generate în acest an, ceea ce înseamnă că de atunci va trăi "pe datorie" faţă de planeta Pământ, în timp ce, la nivel global, creditul ecologic al omenirii va fi epuizat pe 1 august, a anunţat organizaţia internaţională Global Footprint Network, într-un raport dat publicităţii miercuri, de Ziua Mondială a Mediului.
De Redactia Observator la 05.06.2024, 16:22"După această dată, toată energia pe care o vom folosi, tot ce vom mânca, cumpăra din magazine sau călătoriile pe care le vom face vor fi în contul generaţiilor viitoare", se arată în raport. Anul trecut România şi-a epuizat resursele naturale din 11 iunie.
Global Footprint Network calculează în fiecare an "Ziua Depăşirii" sau "Earth Overshoot Day, care reprezintă data de la care omenirea începe să trăiască pe datorie ecologică, deci consumă din resursele anilor următori. Această zi marchează simbolic momentul în care cererea populaţiei este mai mare decât oferta Pământului, ceea ce demonstrează creşterea consumului populaţiei peste ceea ce poate Terra produce, relatează Agerpres.
În cât timp regenerăm resursele naturale
Ziua Suprasolicitării Pământului sau Ziua Depăşirii, care variază de la an la an şi depinde de cât de responsabili reuşim să fim, este un raport între amprenta ecologică a activităţii umane şi capacitatea ecosistemelor naturale de a se regenera pentru a absorbi deşeurile produse. În acest moment, naturii îi ia 19 luni să regenereze resursele care s-au epuizat în 12 luni, potrivit studiilor realizate de o organizaţie internaţională în peste 180 de ţări.
- România, la un pas de criză pe piaţa muncii. Între 30 şi 50 la sută dintre muncitorii asiatici ar putea pleca...
- Schema prin care plăteşti 30 de lei în loc de 100 pe un mic dejun în Capitală. "Este deopotrivă un câştig"
- O româncă s-a filmat în timp ce căuta prin gunoaie în Spania şi găteşte cu resturile aruncate de...
"Bunăstarea şi libertatea pe care avansul tehnologic ni le oferă vin la pachet cu un consum uriaş de resurse. Dacă ne gândim că aproape 80% dintr-un echipament electronic poate fi reciclat, vom vedea că avem cel puţin o soluţie pentru a salva resurse şi a evita extracţia de noi materii prime şi minereuri. Reciclarea electronicelor reprezintă acel gest mic, care, atunci când este multiplicat, poate avea forţa să influenţeze pozitiv aceste statistici", a declarat Roxana Puia, director de marketing al Asociaţiei Environ, implicată în managementul deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din România.
Potrivit reprezentanţilor Environ, până în 2022, întreaga omenire produsese deja 62 miliarde kilograme de deşeuri de echipamente electrice, dintre care doar 22,3%, au fost colectate şi reciclate corect.
Cele mai risipitoare ţări
În ceea ce priveşte România, aceasta va trăi pe datorie ecologică începând cu 20 iulie. Ţara noastră se află pe locul 78 în acest clasament, după ce anul trecut a ocupat poziţia 30. Cele mai risipitoare ţări sunt Qatar (11 februarie), Luxemburg (20 februarie), Emiratele Arabe Unite (4 martie), Kuwait (5 martie), Bahrain şi Estonia (8 martie).
La polul opus, printre cele mai atente la resursele naturale se află Kyrgyzstan, care pierde doar o zi din acest an (30 decembrie), Republica Moldova (28 decembrie), Guinea (27 decembrie), Maroc şi Guinea franceză (22 decembrie).
Asociaţia Environ este unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul managementului deşeurilor de echipamente electrice şi electronice din România. Environ reprezintă obligaţiile a circa 1.150 de producători care pun pe piaţă echipamente electrice şi electronice importate sau produse sub marcă proprie, respectiv 27% din totalul companiilor înregistrate la ANPM. În cei aproape 17 ani de activitate a reuşit să gestioneze peste 230.000 tone deşeuri de echipamente electrice şi electronice şi să organizeze peste 4.000 de puncte de colectare. Organizaţia preia responsabilitatea pentru toate cele 6 categorii de echipamente electrice şi electronice, respectiv: echipamente de transfer termic, monitoare şi ecrane, lămpi, echipamente de mari dimensiuni, echipamente de mici dimensiuni şi echipamente IT&C.