Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România, la un pas de criză pe piaţa muncii. Între 30 şi 50 la sută dintre muncitorii asiatici ar putea pleca de la noi în Occident

Toţi ochii pe frontiere! Poliţiştii sunt în alertă după ce România a intrat aerian şi maritim în Schengen. Autorităţile nu vor să rateze marea miză - aderarea cu frontierele terestre. În plus, companiile de resurse umane estimează că între 30 şi 50 la sută dintre muncitorii asiatici ar putea pleca de la noi în Occident. Ceea ce ne-ar aduce încă o criză - a forţei de muncă. 

de Ana Grigore

la 13.05.2024 , 22:16

Ana Grigore - reporter Observator: 16 străini, din Bangladesh, Sri Lanka, India şi Pakistan, care veniseră să lucreze în ţara noastră, au fost urcaţi de poliţişti în avioane, săptămâna trecută, şi trimişi acasă, pentru că au vrut să fugă în Occident. Acum au interdicţie de intrare cinci ani în ţările din Uniunea Europeană şi din spaţiul Schengen. 

România, la un pas de criză pe piaţa muncii

Companiile româneşti au importat peste 130.000 de muncitori străini ca să suplinească lipsa forţei de muncă, iar acum s-ar putea trezi din nou în criză. Jumătate din forţa de muncă asiatică ar putea fugi în Occident, estimează companiile de resurse umane. Caz în care vor avea de suferit industria auto, comerțul şi construcţiile. La frontiere şi în aeroporturi, poliţiştii folosesc o aplicaţie care le arată toate informațiile despre o persoană, prin scanarea unui act de identitate. 

Vezi și

Tiberiu Ioniţă, şef punct frontieră Aeroport Otopeni: Poliţia de frontieră este dotată cu terminale mobile cu ajutorul cărora  prin aplicatia eDac se fac verificări nesistematice. Cu ajutorul ei putem accesa bazele noastre de date pentru a observa dacă persoanele sunt căutate în vederea  efectuării unor proceduri judiciare. 

Pe acelaşi subiect

Cei mai mulţi angajaţi asiatici vin în România din Nepal, Sri Lanka, India, Bangladesh şi Pakistan. O parte dintre ei ajung aici cu gândul să plece ilegal mai departe, în Vest - se bazează pe faptul că au fost eliminate controalele de frotnieră din aeroporturi.

Corina Constantin, vicepreşedinte patronat importator forţă de muncă: S-a stabilit că sunt unele ţări, cum ar fi Bangladesh, Pakistan, de unde oamenii vin dar nu se stabilesc aici. Cei care au început deja să plece din România sau urmează să plece sunt cei care provin din industrii care nu pot plăti salarii îndeajuns de mari pentru a-i face să rămână aici.  

Ca să nu ne trezim, din nou, cu o amplă criză a forţei de muncă, agenţiile care aduc lucrători non-UE îşi propun să facă o selecţie mai riguroasă. Iar angajatorii să le ofere condiţii bune şi să îi facă să rămână în România. Nu în ultimul rând, autorităţile au de pus la punct modalităţi de inte­grare culturală a acestor lucrători şi să adapteze legislaţia permiselor de muncă.  

Ana Grigore Like

Mereu am fost curioasă să aflu ce se întâmplă în jurul meu, să cunosc oameni și povești. Meseria aceasta mă caracterizează cel mai bine și cred că ea m-a ales pe mine înainte ca eu să o aleg pe ea.

Întrebarea zilei
Aţi reuşit să prindeţi fonduri în programul Casa Verde?
Observator » Evenimente » România, la un pas de criză pe piaţa muncii. Între 30 şi 50 la sută dintre muncitorii asiatici ar putea pleca de la noi în Occident