Video Schema prin care plăteşti 30 de lei în loc de 100 pe un mic dejun în Capitală. "Este deopotrivă un câştig"
De când legea anti-risipă a intrat în vigoare, tot mai multe supermarketuri, localuri şi mai nou hoteluri vând mai ieftin mâncarea care le rămâne la final de program. Seara, preţurile sunt şi cu 70% mai mici decât dimineaţa sau la prânz.
Sânziana este un utilizator fidel al aplicaţiilor care salvează mâncarea. Sunt o variantă mai ieftină şi la îndemână pentru ea. "Este păcat de mâncare, sunt oferte fel şi fel şi dacă esti un om care eşti foarte mult în mişcare e cu atât mai interesant, descoperi locaţii noi. Am folosit-o şi în Milano şi în Londra", spune Sânziana.
Şi unele hoteluri s-au alăturat iniţiativei de a reduce risipa
Şi unele hoteluri s-au alăturat iniţiativei de a reduce risipa. Vând micul dejun la o treime din preţ. La un hotel din Capitală, la sfârşitul programului din fiecare dimineaţă, clienţii care rezervă în aplicaţie un astfel de mic dejun plătesc pe el 30 de lei în loc de 100. Astfel de aplicaţii sunt foarte populare în afară, aşa că pot fi o variantă şi pentru un citybreak mai ieftin.
"Este deopotrivă un câştig atât pentru hotel, cât şi pentru bucureşteni. Avem alte câteva pieţe în Europa unde sunt deja câţiva ani, deci este o practică bună cu care am venit aici în România", explică Mincho Pachikov, manager de hotel.
- O româncă s-a filmat în timp ce căuta prin gunoaie în Spania şi găteşte cu resturile aruncate de...
- Noi reguli anti-risipă în restaurante, cafenele şi magazine: Ce se va întâmpla seara cu produsele aproape de...
- Cum poţi cumpăra produse cu 90% mai ieftine din supermarket. "Fiecare raft este semnalizat corespunzător"
Şi alte localuri procedează la fel. La un restaurant cu ciorbe, de exemplu, cine comandă după ora 20:00 mănâncă şi cu 9 lei. "Avem o medie de 100 de comenzi pe restaurant. Vânzările au crescut în fiecare seară, ceea ce foarte bine, putem să observăm că tendinţa românilor să fie sustenabili este pe piaţă", explică Alex Mantello, marketing manager la un restaurant.
Aplicaţiile care salvează mâncare şi-au dublat numărul de utilizatori
Unele hipermaketuri vând în ultimele două ore de activitate pui rotisat la jumătate de preţ. De la apariţie, aplicaţiile care salvează mâncare şi-au dublat numărul de utilizatori.
"Consumatorul face comandă prin aplicaţia noastră şi se duce în locul respectiv, pentru un pachet cu alimente la un preţ redus între 50 până la 80%. În România suntem în Bucureşti, Cluj şi Braşov, dar ne vom extinde în toată ţara foarte curând", a declarat Gregoire Vigroux, CEO aplicaţie. "În numai două luni de la lansarea pe piaţa din România, am ajuns la peste 120 de parteneri în Bucureşti", spune Alexandru Ţurcanu, country manager aplicaţie.
De ce evită românii să cumpere mâncare aproape de termenul de expirare
Specialiştii spun că percepţia greşită este motivul pentru care mulţi evită să cumpere mâncare aproape de termenul de expirare. "Poate aşa am fost învăţaţi: că dacă ai bani, cu siguranţă nu ai cere mâncarea la pachet. Dacă ne uităm la scumpirile din ultima perioadă, cu siguranţă o deschidere mai mare către mâncarea accelerată sau a cere la pachet mâncarea la restaurant ar putea să ne salveze", explică Elena Filip, specialist retail.
Legea anti-risipă obligă restaurantele, cafenelele şi magazinele să reducă preţurile alimentelor aproape de expirare, să le doneze unor asociaţii umanitare sau să transforme mâncarea rămasă în compost. Potrivit celor mai recente date, aruncăm anual peste 2 milioane şi jumătate de tone de mâncare. Asta înseamnă că trei sferturi din ce cumpărăm ajunge la gunoi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰