România, pe locul doi în UE la numărul de bolnavi de coronavirus în stare gravă
Recordul de infectări de astăzi depăşeşte imaginaţia Guvernului. 1356 de noi cazuri. Acum două săptămâni, pentru a justifica prelungirea stării de alertă, se estima că, la jumătatea lunii august, vom avea zilnic între 1200 şi 1400 de infectări zilnic. Se fac mai multe teste, e adevărat, dar alte două cifre dramatice ale zilei dau măsura situaţiei grave în care ne aflăm: 35 de morţi şi 402 internaţi la Terapie Intensivă. Am ajuns pe locul doi în UE la numărul de bolnavi în stare gravă.
De Redactia Observator la 30.07.2020, 19:58- Număr record de cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore
- 402 pacienţi în stare gravă, la secțiile de ATI
1.356 de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 în ultimele 24 de ore. Record absolut al pandemiei. Înregistrăm astfel a noua zi la rând cu peste 1.000 de noi îmbolnăviri. De miercurea trecută şi până acum, peste 10.000 de oameni au aflat că s-au infectat cu noul coronavirus. 20 la sută din totalul cazurilor diagnosticate în ţara noastră în 5 luni.
ADRIAN MARINESCU, medic infecţionist Institutul Matei Balş: Lucrăm la capacitate maximă, externăm pacienţi, se ocupă imediat, lucrurile vin precum bulgărele de zăpadă.
Ce e mai rău, abia acum va urma. Luna august va fi o lună fierbinte pentru sistemul nostru de sănătate.
BEATRICE MAHLER, manager Institutul Marius Nasta
Suntem la nivel maxim azi și numărul poate să mai și crească în următoarea perioadă.
Acum două săptămâni, autorităţile estimau că am putea avea între 1.200 şi 1.600 de cazuri noi în fiecare zi, la mijlocul lunii august. Previziunea dramatică apărea în nota de fundamentare prin care Guvernul prelungea starea de alertă.
NELU TĂTARU, ministrul Sănătăţii, declarație pe 16 iulie: În condiţiile în care nu s-ar implica nimeni şi am avea un vid legislativ, putem ajunge şi în acea situaţie.
Timp de trei săptămâni, medicii nu au avut pârghii legale să izoleze şi interneze bolnavii.
LUDOVIC ORBAN, premierul României, declarație pe 16 iulie: În condiţiile în care nu s-ar adopta legea este clar că riscul de creştere a numărului de infectări există.
Numai că cel mai sumbru scenariu a devenit realitate cu două săptămâni mai devreme. În august, se vor întoarce acasă şi o parte din românii care muncesc în străinătate. Iar alţi oameni vor pleca în concediu. Transmiterea comunitară va fi scăpată de sub control.
NELU TĂTARU, ministrul Sănătăţii: Sunt două săptămâni grele, după cum menţionam în care vom avea o creştere progresivă a numărului de cazuri. Dacă le gestionăm, nu doar noi, Guvernul, ci şi populaţia şi agenţii economici putem vorbi peste 2, 3 săptămâni de o aplatizare şi de o scădere a numărului de cazuri.
De trei ori mai multe îmbolnăviri zilnice decât în perioada stării de urgență
În starea de urgenţă, în vârful primei cocoaşe, în România erau, în medie, 320-360 de cazuri zilnic. La începutul lunii mai, cifrele au scăzut. Aveam, 200, 300 de cazuri pe zi. Au continuat să scadă spre sfârşitul lunii. Pentru ca la finalul lui iulie să depăşim 1.000 de cazuri.
Nu doar infectările au atins apogeul. Avem cei mai mulţi internaţi la terapie intensivă, 402 pacienţi în stare gravă. Adică sunt ocupate jumătate din paturile rezervate bolnavilor COVID. Suntem pe primul loc în UE la numărul de morţi la suta de mii de locuitori. 35 de români au murit în ultimele 24 de ore.
Situaţia sanitară gravă a devenit însă armă politică în războiul dintre Klaus Iohannis, Guvern şi PSD.
KLAUS IOHANNIS, preşedintele României: După ce i-am criticat aseară PSD-ul a fost foarte nervos şi m-a acuzat că eu caut vinovați. Nu, stimaţi PSD-işti. Nu caut vinovați, îi cunosc și îi arăt cu degetul. Şi o să-i arăt şi astăzi cu degetul. Pe voi.
LUCIAN ROMAŞCANU, purtător de cuvânt PSD: După ce Guvernul lui a pierdut controlul pandemiei, acum, Iohannis a pierdut și controlul rațiunii. Să fie clar: vinovat e Iohannis și Guvernul PNL! Guvernul PNL a scăpat situaţia de sub control cu pandemia.
PSD va depune cel mai probabil pe 14 august o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban. Pandemia merge mai departe.