Video Milioane de euro s-au evaporat de pe burse după taxele vamale impuse de Trump. Unda de şoc s-a resimţit şi la Bucureşti
Risc mondial de recesiune. Lumea este ameninţată de cea mai mare criză financiară din ultimii cinci ani. Pieţele financiare internaţionale s-au prăbuşit astăzi a treia zi la rând din cauza taxelor vamale impuse de Donald Trump, iar Bursa de la Bucureşti a pierdut miliarde de lei. În timp ce Uniunea Europeană pregăteşte tarife similare pentru America, premierul Marcel Ciolacu crede că nu ar fi bine să răspundă şi România la fel.
A fost lunea neagră la Bursa de la Bucureşti, care a deschis cu o pierdere uriaşă. Investitorii au pierdut aproximativ cinci miliarde de lei în câteva minute. Pieţele financiare din întreaga lume au fost, însă, în cădere liberă. Bursa din Hong Kong a avut mai proastă zi din ultimul secol, iar în Europa indicele care măsoară valoarea celor mai mari 600 de companii a scăzut cu 2,08% până la cel mai mic nivel din ultimele 16 luni. În faţa dezastrului, Donald Trump a jucat cinic.
Războiul taxelor vamale ar putea provoca prăbuşirea economiei
"Nu vreau să se prăbuşească nimic, dar câteodată trebuie să iei medicamente ca să vindeci ceva. Vom câştiga peste 1.000 de milarde de dolari de dolari în următoarea perioadă scurtă de timp cu tarifele vamale pe care le-am impus. Acum, ce se va întâmpla cu piața financiară? Nu vă pot spune, dar vă pot spune că țara noastră a devenit mult mai puternică", a declarat Donald Trump, preşedintele SUA. Economiştii din Statele Unite şi Europa nu împărtăşesc optimismul preşedintelui american - avertizează că războiul taxelor vamale ar putea provoca prăbuşirea economiei şi măsuri de austeritate, care pot atrage revolte sau chiar războaie.
Într-o scrisoare adresată investitorilor azi, J.P. Morgan, cea mai mare bancă din lume, atrage atenţia că riscul unei recesiuni globale a crescut la 60%, din cauza temerilor că taxele vamale impuse de administraţia Trump vor declanşa un război comercial global. Şi nu sunt singurii care fac previziuni sumbre. Goldman Sachs estimează că Statele Unite au 45% șanse de a intra în recesiune în următoarele 12 luni. Prăbuşirea financiară a continuat şi pe Bursa de pe Wall Street, care a deschis pe roşu. Analiştii estimează că noile taxe vamale vor aduce cea mai mare creștere a poverii fiscale din ultima jumătate de secol în Statele Unite.
"Oamenii de afaceri nu pot planifica, nu pot investi, totul este la cheremul mofturilor preşedintelui. O situaţie unică. În mod normal, te aştepţi ca dolarul american să devină mai puternic", a declarat Paul Krugman, câştigător al premiului Nobel în Economie. Uniunea Europeană ar urma să răspundă săptămâna aceasta taxelor impuse de Trump, dar preşedinta Comisiei Europene spune că încă este dispusă la concesii, dacă preşedintele renunţă la planul său. "Suntem gata de negocieri cu SUA. Chiar am oferit tarife zero-pentru-zero pentru bunurile industrial, iar propunerea noastră este încă pe masă", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
"Ei vor să discute, dar nu există discuţii decât dacă ne plătesc o mulţime de bani anual", a declarat Donald Trump. Uniunea Europenă se pregăteşte însă şi pentru refuzul lui Trump. Miniştrii economiei s-au întâlnit la Luxemburg, unde stabilesc un plan comun: taxe pe produse americane în valoare de 28 de miliarde de dolari. România este de acord, însă, anunţă premierul Marcel Ciolacu. "Eu cred că nu trebuie să escaladăm un război comercial. Mai ales că România se bazează pe parteneriatul cu Statele Unite în ceea ce priveşte securitatea României", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Până la negocieri între Europa şi Statele Unite, Audi suspendă exporturile pe piaţa americană din cauza tarifelor vamale de 25% impuse de Donald Trump maşinilor europene. Jaguar a luat aceeaşi decizie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰