Peste 10 zile, România ar putea avea între 5.000 și 7.000 de infectări pe zi. Arafat: "Este posibil să ajungem acolo" (Video)
În baza unui calcul matematic, jurnalistul Radu Tudor a lansat un scenariu sumbru, potrivit căruia peste 10 zile, România ar putea avea între 5.000 şi 7.000 de noi infectări cu COVID în fiecare zi. Raed Arafat spune că acest scenariu este posibil "dacă nu se va rezolva problema răspândirii".
De Veronica Micu la 11.10.2020, 08:07- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
- Arafat: Ocuparea paturilor ATI va creşte, cu cât numărul cazurilor va creşte.
- Potrivit șefului DSU, dacă măsurile care se iau au un impact, atunci este posibil să vedem o încetinire.
"Dacă nu se va rezolva problema răspândirii şi va continua în acelaşi trend, este posibil să ajungem acolo. Dacă măsurile care se iau au un impact, atunci este posibil să vedem o încetinire", a explicat doctorul Raed Arafat la Antena 3.
Întrebat dacă vom ajunge la 1.100 de pacienţi internaţi pe terapie intensivă, capacitatea maximă a sistemului nostru sanitar, pe 20 octombrie, Raed Arafat a spus: „Ocuparea paturilor ATI va creşte, cu cât numărul cazurilor va creşte. E un procent care automat va ajunge în rândul cazurilor de terapie intensivă. Cazurile care nu necesită intubaţie, ventilaţie, pot fi monitorizate în alte secţii, eliberând locuri şi lăsând bonavii care sunt mai uşor acasă”.
Provocarea cea mai mare rămâne resursa umană
"O altă metodă de lucru este creşterea capacităţii, mai departe, lucru care la Mureş se face, mai creştem cu 20 de patru în următoarele săptămâni. Aradul a cerut ventilatoare pentru suplimentarea paturilor.
Dar mai e soluţia să folosim încă o parte din paturile care sunt folosite în îngrijirile curente. Mai este un număr de paturi care este folosit pentru urgenţe şi pentru îngrijirile curente, post operator. Acolo putem intra, să alocăm paturi temporar pentru cazurile COVID. Provocarea cea mai mare rămâne resursa umană", a mai spus şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Rafila: Cred că până la sfârşitul anului vor ieşi pe piaţă cel puţin două vaccinuri pentru coronavirus
Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că singura speranță ca această creștere să se reducă este la 7 - 10 zile după implementarea unui pachet de măsuri
"Noi am propus ca pacienții asimptomatici să rămâna la domiciliu și să fie monitorizați la domiciliu. Acest lucru ar decongestiona spitalele", a explicat Rafila.
Profesorul a precizat că, până la finele acestui an, ar putea fi autorizate două vaccinuri dintre cele patru care se află în stadii foarte avansate de cercetare.
”Cred că până la sfârşitul anului vor ieşi pe piaţă cel puţin două vaccinuri. (...) Până în decembrie 2020 cred că cel puţin două vaccinuri vor fi autorizate”, a declarat Alexandru Rafila, sâmbătă seară, la Antena 3.
El a explicat că aprobarea unui vaccin nu echivalează cu administrarea acestuia. Fiecare ţară trebuie să fie pregătită, susţine el, pentru administrarea serului unui ”număr foarte mare de cetăţeni” precizând că ele vor trebui administrate în două doze, la interval de 30 sau 60 de zile.
Rafila estimează că România va avea nevoie de cel puţin şapte milioane de vaccinuri, care să acopere imunizarea categoriilor de risc, personalului medical şi personalului din serviciile esenţiale ale statului.
Citește și: