Antena Meniu Search
x

Alexandru Rafila: Transmiterea în școli e limitată, nu sunt îngrijorat. Transportul în comun e o problemă

Alexandru Rafila spune că transmiterea noului coronavirus în școli e limitată, dar că există adevărate probleme din cauza transportului în comun, și le recomandă autorităților să ceară companiilor să decaleze programul angajaților.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 10.10.2020, 19:17

Alexandru Rafila: Transmiterea în școli e limitată, nu sunt îngrijorat. Transportul în comun e o problemă
Alexandru Rafila: Transmiterea în școli e limitată, nu sunt îngrijorat. Transportul în comun e o problemă - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta
  • Alexandru Rafila susține că doar 1 la sută dintre școli au trecut în scenariul roșu, ceea ce înseamnă că transmiterea Covid în instituțiile de învățământ este sub control.
  • Rafila spune că măsurile de carantinare locală sunt eficiente doar dacă țintesc exact zonele unde se constată o transmitere mai intensă. 

Reprezentantul României la OMS le recomandă autorităților să ceară companiilor să decaleze programul angajaților, măsură care ar da rezultate mai bune decât o eventuala carantină în București.

„Problema e legată de faptul că toate activitățile continuă concertat. Eu nu sunt îngrijorat de funcționarea școlilor propriu zisă, doar 1 la sută dintre școli au trecut în scenariul roșu, avem puține cazuri în rândul copiilor, dar această activitate implică foarte multe contacte fizice și asta duce la răspândirea numărului de cazuri”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Imagini cu 3.000 de oameni la stația de metrou Unirii

„Transmiterea e limitată în școli, în schimb transportul în comun, am văzut imagini de la stația de metrou Unirii unde erau 3.000 de persoane. Acolo am o problemă. Și atunci, înainte de carantină, aș face un apel către toți agenții economici să stabilească programe decalate pe durata a două ore și atunci distanțăm transportul, decongestionăm mijloacele de transport și o să putem să vedem rezultate mai spectaculoase și mai bune decât să închidem toate activitățile”, a spus Rafila.

Rafila spune că măsurile de carantinare locală sunt eficiente doar dacă țintesc exact zonele unde se constată o transmitere mai intensă. 

Ludovic Orban a anunțat, sâmbătă, că școlile din București se vor închide, iar cursurile vor trece în online, dacă în Capitală se va ajunge o incidență de 3 cazuri COVID-19 la mia de locuitori. Premierul a subliniat că nu exclude carantinarea anumitor zone pentru a opri răspândirea coronavirusului.

”Este reglementat în hotărârea de Guvern. Dacă este depăşită rata de incidenţă de 3 la mie, cazuri cumulate pe ultimele 14 zile, şcolile vor trece în regim online, integral. De asemenea - aici trebuie făcută o evaluare foarte serioasă, ştiţi că, de regulă, am zis că scoatem focarele, cazurile care nu reflectă răspândirea în comunitate - se poate ajunge inclusiv la carantinarea anumitor zone. Sperăm să nu se ajungă aici şi am convingerea că oamenii înţeleg situaţia prin care trecem, că vor avea grijă şi că se vor păzi de infectare”, a spus Ludovic Orban.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Alexandru Rafila: Transmiterea în școli e limitată, nu sunt îngrijorat. Transportul în comun e o problemă