Românii care nu au făcut recensământul stau la cozi uriaşe. Au fost puţini recenzori, deşi salariul era 6.000 de lei pe lună
Mai sunt doar câteva zile până când se încheie etapa prelungită de recenzare a românilor. În Capitală, sunt 80 de puncte fixe de prelucrare a datelor. Pe lângă şcoli şi anumite instituţii publice, oamenii pot completa tabelele şi în şapte staţii de metrou. Ca să nu fie amendaţi, azi au stat la coada să se recenzeze.
De Andreea Petrescu la 19.07.2022, 19:28- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
La începutul lunii iulie, în Bucureşti, puţin peste jumătate dintre locuitori erau recenzaţi. Mulţi dintre ei susţin că nu ştiau despre acest proces. Pentru că în data de 24 iulie se încheie prelucrările de date, astăzi mulţi bucureşteni s-au înghesuit la staţiile de metrou ca să completeze tabelele. Institutul Naţional de Statistică a cerut ajutor primăriilor pentru amenajarea unor puncte fixe de recenzare. În Capitală, sunt acum 80 de asemenea centre.
La nivelul ţării ar trebui să existe 20.000 de recenzori
"De ieri avem noi puncte, iar acestea şapte din incinta staţiilor de metrou sunt funcţionale începând din această dimineaţă. În total avem 30 de centre de recenzare la nivelul Sectorului 6. În incinta unui supermarket sunt în jur de 200 - 300 de persoane pe zi. Şi în centre de cartier, să zicem, sunt undeva între 50 - 60 de persoane", a declarat Lucian Dubălaru, consilier Primărie Sector 6. Interviurile faţă în faţă durează circa 30 de minute pentru fiecare persoană.
La nivelul ţării ar trebui să existe 20.000 de recenzori. Capitala dispune doar de 40% din numărul necesar. Situația cea mai gravă este în Sectorul 2, unde în iunie erau acoperite doar 27% din locuri. Asta, deşi doritorii pot câştiga salarii de minimum 6.000 de lei. "Probabil e mult mai comod să stea într-un punct fix, decât să meargă pe teren. Mâine sau poimâne se va hotărî dacă este cazul sau nu să se mai prelungească o săptămână", a declarat Bogdan Drăghia, Institutul de Statistică. Cei care nu participă la recensământ riscă amenzi între 1.000 şi 3.000 de lei. În prezent, 16,4 milioane de români din totalul estimat la 19 milioane de locuitori s-au recenzat.