"Să zicem bogdaproste că facem şi atât". Fermierii au obţinut producţii la porumb şi floarea soarelui la jumătate faţă de anul trecut
Producţii mai mici în acest an la porumb şi floarea-soarelui. Fermierii s-au apucat de recoltat şi primul bilanţ e dramatic: cantitatea e aproape la jumătate faţă de anul trecut. În zonele în care a mai plouat, se recoltează câteva tone pe hectar, însă sunt suprafeţe uriaşe distruse în totalitate de secetă.
De Mădălina Chiţac la 29.08.2022, 21:16Ionuţ Olteanu a cultivat în acest an peste 4.500 de hectare cu porumb şi floarea soarelui. Acum, a venit momentul recoltatului. "Estimările mele sunt undeva la 5 tone de porumb şi 3 tone de floarea soarelui. Plus sau minus 200 de kg. Să zicem bogdaproste că facem şi atât, pentru că au fost zone mult mai afectate. Inclusiv la noi în fermă producţiile sunt cel puţin cu o tonă mai mici", a declarat Ionuţ Olteanu, fermier. Depozitează cerealele în silozuri, iar apoi toată marfa sa va merge către export.
În 2021, am produs 14 milioane de tone de porumb şi 3,3 milioane de tone de floarea-soarelui
"Preţul este mult mai bun ca anul trecut, asta este evident. Dar şi cheltuielile sunt de două ori mai mari. Dacă ne uităm la îngrăşăminte, 300% mai scumpe. Dacă ne uităm la motorină, aproape dublu", a declarat Ionuţ Olteanu, fermier. "Dacă la floarea-soarelui anul trecut preţul a fost la 2 lei 20 kg, acum este undeva la 2,8 lei, 3 lei. La porumb. Dacă era 90 de bani kilogramul, acum s-a dus la 1,3 lei. Prin intermediul unui trader local ajunge la export. Prin ce ţări...nu ştiu. Probabil ţări arabe şi asiatice", a declarat Radu Daniel, fermier.
Per total, 2022 n-a fost un an bun pentru porumb şi floarea soarelui. O recunosc fermierii. "Au fost cele mai afectate de secetă în acest an. chiar şi în zone în care nu existau probleme cu cultura porumbului sau a florii soarelui, Transilvania, Vestul României, Câmpia de Vest, Crişana. Anul acesta sunt ferme unde gradul de calamitate depăşeşte 70%", a declarat Vlad Macovei, Asociaţia Forţa Fermierilor. La porumb avem peste 100.000 de hectare afectate de secetă şi, cu siguranţă, suprafaţa va fi din ce în ce mai mare, pentru că de abia ce a început recoltatul. Fermierii estimează că vom avea o producţie de 8,2 milioane de tone de porumb. Iar floarea soarelui, se estimează că suprafaţa ar fi de 50 de mii de hectare. Aşa că şi aici vom avea o producţie mult mai mică, de 2,2 milioane de tone.
Asta în condiţiile în care, în 2021, am produs 14 milioane de tone de porumb şi 3,3 milioane de tone de floarea-soarelui. "Stăm prost pentru că nu avem irigaţii. Irigabil, adică ce s-ar putea iriga, undeva 10%. Probabil 5-6% din suprafaţa ţării a fost irigată", a declarat Vlad Macovei, Asociaţia Forţa Fermierilor. Automat, producţia mai mică se va traduce în preţuri mai mari la raft pentru produsele de bază care şi aşa sunt scumpe. Numai în ultimul an, preţul uleiului a crescut cu peste 50%, iar cel al mălaiului cu 32%.