Satul Eibenthal din Mehedinţi, plin de cehi la Festivalul Banatului. Multă bere cehească, dans și mâncare pe săturate
Într-un sat din Mehedinţi te simţi, zilele acestea, mai ceva ca în Cehia. Muzică, dans, bere bună şi mii de cehi veniţi de la ei de-acasă dau savoare unui festival autentic. În cele patru zile de distracţie, satul Eibenthal, unde locuieşte cea mai mare comunitate de cehi din România, devine neîncăpător pentru turiştii dornici să se bucure de savoarea locală şi peisajele splendide
De Redactia Observator la 25.08.2024, 21:00Banat! Aşa se numeşte festivalul la care mai bine de 1500 de cehi au răspuns "prezent" şi au venit de la mii de kilometri depărtare. Au cotropit cei 200 de locuitori ai satului Eibenthal din Mehedinţi pentru patru zile memorabile. Din program fac parte trupe rock şi folk, multă bere autentică cehească şi dans pe săturate. Cehii au fost cuceriţi şi de reţetele românilor de mâncare şi... băutură.
Turiştii au reuşit să admire şi atracţiile zonei extrem de pitoreşti. "Punem la dispoziţie activităţi de dimineaţă la ora 10, până seara la ora 2.00. Fiecare îşi alege ce vrea să facă. Astăzi au fost 150 de oameni în peştera Ponicova, cel puţin 100 au fost pe Trescovăţ. Vrem să promovăm zona, să nu stăm numai la scenă", a spus Tiberiu Pospisil, organizator festival.
Cehii au fost aduşi în Banat la începutul secolului 19
După nopţile boeme de festival, petrecerea se mută în zori pe străzi. Festivalul Banat, ajuns la cea de a 13-a ediţie, este cel mai mare festival organizat în satele ceheşti din Banatul Montan. Azi va fi ultima seară de distracţie.
Cehii au fost aduşi în Banat la începutul secolului al XIX-lea în timpul Imperiului Austro-Ungar. În satele ceheşti din Clisura Dunării se păstrează încă un grai arhaic.