Scafandrii români se antrenează să detoneze minele ajunse în Marea Neagră, pe litoralul românesc. Unul dintre cele mai ample exerciţii din istoria Forţelor Navale Române
La câţiva kilometri de ţărm, în largul Mării Negre, se desfăşoară unul dintre cele mai ample exerciţii internaţionale din istoria Forţelor Navale Române. Scafandri români, bulgari şi americani se antrenează în apele adânci, pentru a distruge mine explozive, folosind o metodă nouă, brevetată de Turcia, pe strâmtoarea Bosfor.
De Cristina Niță la 28.06.2023, 08:52Dacă până acum scafandri militari erau transportaţi cu navele până la punctul în care avea loc exerciţiul, acum aceştia sar direct din elicoptere în mare, la o adâncime de aproximativ 45 de metri, încărcaţi cu mai multe kilograme de dinamită şi capse ce se detonează prin unde radio, iar transmisia este criptată de la distanţă. "Am executat o activitate de ramfloare. Este o scufundare tipică scafandrilor de mare adâncime, de lucrare subacvatică prin care se pot recupera obiecte sau părţi din epave aflate pe fundul mării", a declarat Cătălin Gherghinescu, comandant scafandri.
Acţiunea scafandrilor este monitorizată în timp real, iar echipa de la suprafaţă le oferă indicaţii. "Procedura a fost inserată, elemente exerciţiului M, tocmai ca dorinţă de a găsi o modalitate prin care să fie în siguranţă atât scafandrul, cât şi alte platforme care acţioneză pentru descoperirea şi minelor dervivante", a declarat Fănel Rădulescu, comandant Centru de scafandri.
În luna aprilie a acestui an o mină a fost găsită aproape de staţiunea Eforie, iar scafandrii de luptă au reuşit să o neuralizeze la timp. Dintre toţi aliaţii NATO care au ieşire la Marea Neagră doar turcii folosesc echipe ultra-rapide de intervenţie. Românii, bulgarii, chiar şi scafandri americani care au asistat ieri la testare, explodează minele cu cabluri şi fitile lungi de zeci de metri.