Antena LIVE

Scandal în BOR. Patriarhul Daniel îl critică dur pe ÎPS Teodosie: îl acuză că sfidează Patriarhia, permite plagiate și are datorii mari

Scandal major în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul Daniel îl acuză pe ÎPS Teodosie că sfidează Biserica, permite doctorate plagiate și că nu își plătește datoriile.

De la 20.05.2021, 14:19

În luna februarie, arhiepiscopul Tomisului a depus solicitare pentru ridicarea arhiepiscopiei la rang de mitropolie. Patriarhul Daniel a refuzat solicitarea lui ÎPS Teodosie de a fi urcat la rang de mitropolit pentru că arhiepiscopul Tomisului a afectat imaginea BOR, are datorii și permite doctorate plagiate. Informațiile apar într-o scrisoare oficială a Patriarhului Daniel în care ÎPS Teodosie este acuzat de răzvrătire, sfidare și de datorii neplătite de jumătate de milion de lei.

”Arhiepiscopia Tomisului înregistrează mai multe probleme de natură administrativă, economică, de disciplină canonică și educațională, o parte dintre acestea fiind prezentate și în cadrul ședinței de lucru a Sfântului Sinod din ziua de 25 februarie 2021. Astfel, în cadrul hotărârii sinodale nr. 161772021 au fost evidențiate unele dintre inițiativele și acțiunile asumate și desfășurate în Arhiepiscopia Tomisului in perioada pandemiei. 

Astfel de inițiative au creat discuții aprinse in media și au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe Române, mai ales că ele au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire. De asemenea, ... s-a evidențiat că cele mai mari probleme, din punct de vedere al calității tezelor doctorale și al onestității științifice, se regăsesc la Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius, Constanța (teze plagiate, teze conduse de profesori care nu au legătură cu disciplina pe care o predau și pentru care au expertiză academică, deficiențe de redactare a textului, incompleta și viciata folosire a bibliografiei, reluarea unor teme care au fost deja cercetate etc.)".

Documentul oficial de respingere cuprinde și referiri la comportamentul lui Teodosie, în public, cât și în interiorul bisericii.

Pe acelaşi subiect

"Deși, în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările și dispozițiile Patriarhiei Române, totuși solicită Patriarhiei Române ridicarea Arhiepiscopiei la rangul de mitropolie. În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, mai arată decizia inițiată de patriarhul Daniel.".

Arhiepiscopia Tomisului este acuzată, în scrisoare, și de refuzul de a-și plăti facturile vechi din 2016, în valoare de 468.822 de lei către Patriarhie.

"Un alt aspect negativ in relație cu Patriarhia este acela că Arhiepiscopia Tomisului are mari datorii financiare față de Patriarhia Română, pe care nu le-a achitat, deşi au fost trimise mai multe notificări de plată. De exemplu, valoarea totalâ a datoriilor față de Tipografia Cărților Bisericeşti, la data de 24 martie 2021, era de 468.822,02 lei, acestea însemnând restanțe de plată încă din anul 2016. Prin urmare, neachitarea sumelor datorate Patriarhiei va atrage sancțiuni disciplinare pentru eparhia Tomisului.

Toate aspectele semnalate anterior privind solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului arată faptul că ridicarea la rang de Mitropolie a acestei eparhii nu este statutară, nu reprezintă o necesitate pastoral-misionară actuală și afectează disciplina eclezială. Eparhia care solicită o astfel de ridicare în rang trebuie să dovedească mai întâi statornicie, bună organizare și bună administrare, cooperare cu Patriarhia și solidaritate sinodală, servind drept exemplu pozitiv pentru eparhiile vecine. Pentru „reactivarea Mitropoliei Tomisului” nu este suficient doar invocarea unor merite istorice din trecutul îndepărtat, ci trebuie îndeplinite condițiile statutare și respectate hotărârile sinodale privind disciplina bisericească şi cooperarea între eparhii.” se arată în scrisoare.

Ți-a plăcut acest articol?

arhiepiscopia tomisului ips teodosie mitropolie plagiat
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024