Antena LIVE

Curs valutar

Video

Scandalul canalului Bâstroe. De pe 15 martie navele vor începe să măsoare adâncimea canalului și să cartografieze fundul apei

Pentru prima oară de la izbucnirea scandalului cu adâncirea canalului Bâstroe, partea română şi partea ucraineană au stat azi faţă în faţă la masa negocierilor. Navele hidrografice de la Galaţi vor intra, din 15 martie, pe canalul Bâstroe, însoţite de militari ucraineni. Specialişti din ambele ţări vor cartografia fundul apei şi vor măsura adâncimea, atât a braţului Chilia cât şi a canalului Bâstroe.

De la 03.03.2023, 20:20
WhatsApp
Vezi și:

Reporterul Observator a măsurat, cu ajutorul unui sonar, adâncimea apei la confluenţa braţului Chilia cu canalul Bâstroe. Ministerul Infrastructurii din statul vecin, Căpitănia Portului Ismail şi, ulterior, Rada Supremă a Ucrainei au anunţat, rând pe rând, că adâncimea canalului Bâstroe a crescut, de la începerea războiului din Ucraina şi până la începutul lunii februarie, de la 3 la 6,5 metri. Când Comisia Europeană a cerut lămuriri, partea ucraineană a spus că nu au făcut decât lucrări de mentenanţă.

Nicolae Ciucă, premierul României: "Se discută și se caută lămurirea datelor legate de ceea ce s-a întâmplat pe canalul Bâstroe." 

La prima discuţie oficială dintre România şi Ucraina. Ce au spus oficialii ucraineni?

Ionuț Sorin Banciu, Secretar de stat Ministerul Mediului: "Autorităţile din Ucraina Au spus că nu se mai fac lucrări de două săptămâni, că au existat nişte lucrări de dragare operaţională punctuale."

Pe acelaşi subiect

Şi, totuşi, noi am găsit dragorul Ingulsky la treabă pe canalul Solomonov... 

Sonia Simionov, reporter Observator: "Suntem la intersecţia canalului Solomonov cu braţul Chilia, braţ pe care România îl împarte cu Ucraina. Iar acela este dragorul ucrainean Ingulsky, care acum deversează ce a dragat pe braţul Chilia." 

În plus, am identificat, cu ajutorul aplicaţiilor de trafic maritim, dragorul Hegeman făcând drumuri repetate între gura de vărsare a canalului Bâstroe şi largul Mării Negre. Chiar şi azi, ambele nave sunt la datorie. 

Explicațiile oferite de ucraineni

Ionuț Sorin Banciu, Secretar de stat Ministerul Mediului: "În acelaşi timp, ne-au explicat faptul că s-au făcut acţiuni de deminare. Este un război, au existat nave care au fost afectate de aceste mine."

În lipsa unor măsurători exacte, partea română nu poate evalua riscurile pe care lucrările făcute de ucraineni le-ar putea avea asupra Deltei. 

Ionuț Sorin Banciu, Secretar de stat Ministerul Mediului: "Binenţeles că orice lucrare poate influenţa Delta Dunării, dar aici trebuie să vedem. Lucrările de menţinere au un impact nesemnificativ. Dacă discutăm despre lucrări de investiţii, de noi lucrări, de, nu ştiu, infrastructură portuară, terminale pe care vecinii noştri din Ucraina vor să le facă în portul Ismail, la Dunăre, atunci da. Se studiază acest impact, se fac calcule, se fac măsurători ale acestui impact şi se iau măsuri în consecinţă." 

Dan Trifu, vicepreședinte Eco-civica: "Orice trestie, papură, vrei să mişti în Delta Dunării, trebuie ca statul român să fie informat, să facă nişte studii adecvate şi să vedem ce putem face şi ce nu putem. Altfel, vedeţi şi dumneavoastră, se poate pune în pericol acest ecosistem unic în Europa şi anumite hai să spunem habitate, specii unice în lume, chiar multe dintre ele fiind pe lista roşie, adică periclitate, pe cale de dispariţie."

Dan Trifu, vicepreședinte Eco-civica: "Canalul Bâstroe este principala rută de migraţie a sturionilor, da? În momentul când te apuci şi faci asemenea dragări, normal că pui în pericol tot acest culoar, iar sturionii ştiţi bine că este o specie protejată, deci este o specie la extrem, pentru care trebuie să luăm măsuri deosebite." 

Pe Bâstroe nu puteam intra fără acordul vecinilor

Florentina Lazăr, reporter Observator: "Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au transmis că măsurătorile pe canalul Bâstroe şi braţul Chilia vor începe pe 15 martie şi vor dura 10 zile. Acestea vor fi realizate de experţi din România şi Ucraina. De altfel, ţara noastră are deja pregătite trei nave în acest sens. În contextul războiului, militarii ucraineni vor asigura securitatea navelor dar şi a personalului în timpul desfăşurării acestor activităţi." 

Ionuț Sorin Banciu, Secretar de stat Ministerul Mediului: "Nu înseamnă că dacă există un impact, el nu poate fi atenuat. Dar cu siguranţă orice impact semnificativ asupra mediului va fi atenuat, pentru că altfel nu putem să respectăm, practic, procedurile internaţionale. Iar Ucraina şi-a asumat că va urmări toate aceste proceduri şi sunt deschişi la dialog, la consultare şi la găsirea unor soluţii care să nu afecteze Delta Dunării, pentru că Nimeni nu-şi doreşte să pierdem Delta Dunării.

Este important să ne bazăm pe studii, studiile astea nu se fac peste noapte, impactul oricăror lucrări se poate vedea în timp, nu imediat şi de-asta este important să monitorizăm constant şi continuu ceea ce se întâmplă în Delta Dunării." 

Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica: "Imediat ce studiile or să fie gata, cu siguranţă, chiar şi prin instanţă, vă garantez acest lucru, o să obligăm părţile de decizie să se supună acestor studii şi să trecem la măsuri reparatorii."

Sonia Simionov

Jurnalism. Sună pompos, nu? De fapt, nu e. E una dintre cele mai "la firul ierbii" meserii. Jurnalistul te ține informat. Îți aduce știrile zilei. Reporterul adună informații și îți transmite despre salarii, pensii, vacanțe, târguri, prețuri etc. ...

canalul bastroe razboi ucraina delta dunarii
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025