Antena Meniu Search
x

Comisia Europeană, verificări pe canalul Bâstroe. Ce au propus ucrainenii. Anunţul făcut de MAE

Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunţat că echipele vor merge în teren pe 1 martie. Va fi evaluată situaţia lucrărilor de dragare în toate porturile ucrainene de pe braţul Chilia, dar se vor face măsurători şi pe Bâstroe. Rezultatul raportului ar trebui să fie gata în zece zile. Bogdan Aurescu a comentat despre situaţia Canalului Bâstroe spunând că propaganda pro-rusă vrea ca România să nu mai acorde sprijin Ucrainei.

de Redactia Observator

la 24.02.2023, 13:09

Comisia Europeană va face verificări pe canalul Bâstroe. Ce au propus ucrainenii. Anunţul făcut de MAE
Canalul Bâstroe - Observator

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a declarat, joi seară, că o instituţie independentă ar trebui să fie cea care face măsurătorile pe Canalul Bâstroe. Până atunci, o echipă a Comisiei Europene care verifică porturile din Ucraina va face şi câteva verificări pe Canalul Bîstroe, iar raportul ar trebui să sosească în cel mult 10 zile.

Din echipă vor face parte şi specialişti independenţi, au mai spus reprezentanţii Comisiei Europene. Declaraţiile vin după ce lucrările de dragare de pe canalul Băstroe au creat tensiuni între Ucraina şi România. Autorităţile române susţin că lucrările de dragare încalcă mai multe tratate internaţionale şi ar putea produce efecte devastatoare pentru Delta Dunării. 

Ministrul ucrainean al Mediului se va întâlni cu partea română pe tema lucrărilor de dragaj de pe Bâstroe 

Ministrul ucrainean al Mediului a propus organizarea unei întâlniri bilaterale la nivel de miniştri ai mediului pe tema lucrărilor de dragaj pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, iar Ministerul Mediului a informat telefonic, urmând să transmită şi în scris, disponibilitatea pentru organizarea acestei întâlniri la începutul săptămânii viitoare, a transmis Ministerul de Externe într-un răspuns oficial către news.ro.

Pe acelaşi subiect

Ministerul Afacerilor Externe mai arată că "nu a primit nicio propunere de la partea ucraineană pentru o întâlnire la nivel de experţi din cadrul MAE pe subiectul dragajelor pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, nici în cursul anului 2022, nici în cursul acestui an".

MAE precizează că, în cadrul discuţiei care a avut loc la 20 februarie 2023, la sediul MAE, între secretarul de stat Iulian Fota şi Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, partea ucraineană a transmis disponibilitatea pentru organizarea unei întâlniri tehnice între autorităţile din cele două state care gestionează portofoliul transporturilor, fiind urmărită tocmai clarificarea aspectelor tehnice privind natura lucrărilor de dragare efectuate pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării.

"Ministerul Afacerilor Externe a transmis această propunere Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, încurajând MTI să dea curs propunerii. În acelaşi timp, Ministrul ucrainean al protecţiei mediului a propus organizarea unei întâlniri bilaterale la nivel de miniştri ai mediului pe tema lucrărilor de dragaj pe braţele menţionate ale Dunării.

MAE a transmis această propunere Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, încurajând MMAP să dea curs propunerii. MMAP a informat telefonic, urmând să transmită şi în scris, disponibilitatea pentru organizarea acestei întâlniri la începutul săptămânii viitoare", precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe mai arată că "nu a primit nicio propunere de la partea ucraineană pentru o întâlnire la nivel de experţi din cadrul MAE pe subiectul dragajelor pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, nici în cursul anului 2022, nici în cursul acestui an".

"Pe de alta parte, în momentul în care au apărut publice informaţii privind lucrări de dragare pe braţele Chilia şi Bâstroe ale Dunării, MAE este cel care a avut iniţiativa de a contacta partea ucraineană pentru a solicita, atât verbal, cât şi în scris, clarificări - la 18 februarie si respectiv 20 februarie. Ministerul Afacerilor Externe a sprijinit şi sprijină toate autorităţile române în demersurile referitoare la proiectul ucrainean al canalului de mare adâncime Dunăre-Marea Neagră (proiectul Bâstroe), încă de la momentul iniţial al sesizării acestei problematici, atât în plan bilateral, cât şi în plan multilateral. În mod constant, MAE a încurajat şi a facilitat discuţiile şi interacţiunile dintre experţii români şi experţii ucraineni pentru identificarea soluţiilor durabile pentru asigurarea protecţiei pe termen lung a Deltei Dunării", menţionează instituţia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Evenimente » Comisia Europeană, verificări pe canalul Bâstroe. Ce au propus ucrainenii. Anunţul făcut de MAE