Antena LIVE

Curs valutar

Scandalul vilei de protocol "pregătite" pentru Iohannis. RA-APPS spune că nu există vreo solicitare de atribuire şi precizează doar costurile de până acum

Scandalul vilei de protocol din Aviatorilor, renovată cu 7 milioane de euro din bani publici. RA-APPS a anunţat joi că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului şi că sumele plătite pentru lucrările executate până în prezent sunt de 2.100.000 lei. Administraţia prezidenţială a transmis marţi că preşedintele Klaus Iohannis nu a cerut să-i fie alocată vreo reşedinţă la finalul mandatului, dar nu a menţionat dacă şeful statului este beneficiarul vilei.

De la 29.02.2024, 14:51
WhatsApp
Scandalul vilei de protocol "pregătite" pentru Iohannis. RA-APPS spune că nu există vreo solicitare de atribuire şi precizează doar costurile de până acum Recorder

Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat a transmis, joi, o primă reacţie în scandalul vilei de protocol din Aviatorilor, precizând că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului, iar sumele plătite pentru lucrările executate până în prezent sunt în cuantum de 2.100.000 lei. Regia mai spune că planurile, simulările şi imaginile interioare vehiculate în spaţiul public, nu corespund documentaţiei avizate, fiind rezultatul unor simple speculaţii, potrivit news.ro. 

RA-APPS nu explică de ce contractul e secretizat

"Urmare informaţiilor apărute în mass media, referitoare la imobilul aflat în administrarea Regiei Autonome "Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat",  situat în B-dul Aviatorilor nr. 86, facem următoarele precizări menite să clarifice situaţia privind lucrările de "reabilitare, modernizare şi refuncţionalizare imobil": Planurile, simulările şi imaginile interioare vehiculate în spaţiul public, nu corespund documentaţiei avizate, fiind rezultatul unor simple speculaţii", afirmă Regia în comunicatul oficial.  RA-APPS emnţionează că "sumele plătite pentru lucrările executate, până la data prezentei, sunt în cuantum de 2.100.000 lei". 

"Raportat la suma inclusă în contractul de execuţie lucrări, precizăm că aceasta reprezintă valoarea maximală a lucrărilor, plăţile aferente urmând a fi efectuate pentru lucrările real executate. Estimarea lucrărilor, înainte de semnarea contractului, a fost efectuată după trecerea în revistă a degradărilor vizibile, şi în baza costurilor lucrărilor de consolidare şi amenajări la construcţii de acelaşi tip şi realizate în aceeaşi perioadă", mai arată Regia în comunicat. 

Pe acelaşi subiect

RA-APPS menţionează că "imobilul a fost construit în perioada 1960-1965, înainte de existenţa unor norme generale de proiectare antiseismică, prezintă degradări majore şi sunt necesare lucrări ample de consolidare, prin introducerea de elemente structurale care dublează/întăresc structura existentă". 

"Subliniem în acest context, faptul că Regia Autonomă “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat“ (R.A.-A.P.P.S.) are în administrare un patrimoniu vast, printre care şi clădiri istorice, considerate bijuterii arhitecturale, monumente istorice cu valoare de patrimoniu cultural, unele încadrate în clasa de risc seismic I sau II, situate în zone centrale ale Bucureştiului, pe care şi-a propus să le consolideze, identificând diferite surse de finanţare. În acest sens au fost iniţiate demersuri privind consolidarea şi eficientizarea energetică a unui număr de 7 clădiri aflate în administrarea sa, dintre care 4 monumente istorice, fiecare cu specificul propriu, urmând a se lua măsuri, progresiv, pentru realizarea intervenţiilor si la alte clădiri. Pentru aceste imobile a fost accesat Programul Naţional de Consolidare a Clădirilor cu Risc Seismic, în prezent întocmindu-se documentaţia în vederea semnării contractelor de finanţare", spune instituţia.

Potrivit RA-APPS, "lucrarea ce urmează a fi executată la imobilul în discuţie face parte din strategia de consolidare şi conservare a patrimoniului statului, prin realizarea investiţiilor la imobilele emblematice/monumente istorice, şi este finanţată exclusiv din fondurile proprii ale R.A.-A.P.P.S, nefiind accesate fonduri bugetare". 

"Veniturile obţinute din  activitatea regiei se utilizează, cu precădere, pentru realizarea investiţiilor la imobilele aflate în administrarea sa, precum şi în vederea asigurării cheltuielilor pentru întreţinerea şi administrarea întregului patrimoniu, astfel încât să se poată asigura fondurile necesare realizării acestor activităţi", se menţionează în comunicat.

RA-APPS: Stabilirea destinației imobilului nu ține de competența instituției

Regia mai afirmă că "pentru imobilul situat în B-dul Aviatorilor nr. 86 nu a fost înregistrată nicio solicitare privind atribuirea/închirierea acestuia, stabilirea destinaţiei acestui imobil nefiind în competenţa R.A-A.P.P.S". 

"Privitor la imobilul situat în B-dul Aviatorilor nr. 86, facem următoarele precizări: Imobilul situat în B-dul Aviatorilor nr. 86 este format din clădire principală cu regimul de înălţime S+P+Et şi construcţii anexe parter, împrejmuire şi utilităţi. Imobilul se află în patrimoniul R.A.- A.P.P.S., legea impunând administratorilor de imobile să acţioneze în scopul administrării, păstrării integrităţii şi protejării bunurilor proprietate a statului. Construit în perioada 1960-1965, cel mai probabil de echipa arh. Cezar Lăzărescu, imobilul a fost proiectat şi implicit utilizat în acea perioada ca locuinţă, din anul 1993 nemaifiind efectuate reparaţii majore. Datorită amplasării în cadrul Zonelor Construite Protejate şi a zonei de protecţie a Parcului Regele Mihai, anului construcţiei şi stilului arhitectural, pe lângă lucrările de consolidare obligatorii a se efectua pentru ca imobilul să fie utilizat în condiţii de siguranţă, este necesar a se respecta şi cerinţele privind protecţia monumentelor istorice – Legea nr. 422/2001, precum şi Legea nr. 372/2005, cu modificările şi completările ulterioare - privind performanţa energetică a clădirilor", se mai arată în comunicat. 

Regia spune că principalele lucrări de restaurare ce se efectuează la imobil sunt conform Anexei 4 a Certificatului de Urbanism, document care impune o serie de condiţionări specifice, precum şi în acord cu  legislaţia aplicabilă regimului juridic al imobilului:

"Recondiţionarea faţadelor principală, laterale şi parţial posterioară, precum şi cele ale construcţiilor anexe, placate cu plăcute ceramice. Termoizolarea interioară cu tencuieli termoizolante, care să păstreze caracteristicile fizice ale pereţilor iniţiali, având în vedere obligativitatea restaurării faţadelor. Înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie din lemn cu eficienţă energetică ridicată şi reintroducerea rulourilor exterioare. Înlocuirea tâmplăriei exterioare din inox cu tâmplarie din inox cu eficienţă energetică ridicată. Conservarea şi recondiţionarea zonelor cu elemente din piatră naturală, marmură de Alun şi travertin de Geoagiu, care provin din cariere ce nu se mai exploatează la această dată", specifică instituţia. 

Potrivit RA-APPS, conform dispoziţiilor legale, pentru clădirile care se renovează aprofundat, consumul de energie trebuie acoperit în proporţie de minimum 30% cu energie din surse regenerabile. "Pentru îndeplinirea acestor cerinţe s-a avut în vedere, din punct de vedere constructiv: reabilitarea termică a pereţilor exteriori, a tâmplăriei exterioare, termoizolarea acoperişului terasă etc. Din punct de vedere al instalaţilor şi echipamentelor s-a avut în vedere: refacerea în totalitate a traseelor de instalaţii termice, sanitare, electrice, curenţi tari şi slabi, a echipamentelor de încălzire şi de preparare a apei calde menajere, pentru a fi integrate în noile sistemele, respectiv panouri solare fotovoltaice, pompe de căldură, colectoare solare etc", menţionează comunicatul.

"Cu privire la contractele de vânzare - cumpărare încheiate între R.A-A.P.P.S. şi Partidul Naţional Liberal (P.N.L.), facem precizarea că P.N.L. a beneficiat de prevederile Legii nr. 90/2003 - privind vânzarea spaţiilor aflate în proprietatea privată a  statului, a unităţilor administrativ teritoriale sau a regiilor autonome, destinate sediilor partidelor politice. Potrivit prevederilor art.12^2 din H.G. nr. 927/2003 - pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 90/2003, sumele obţinute din vânzarea  imobilelor având destinaţia de sedii ale partidelor politice, se virează integral la bugetul de stat. În consecinţă, R.A. –A.P.P.S. nu reţine nicio sumă din aceste încasări", mai afirmă Regia. 

Ciolacu: Guvernul nu a dat bani. E o clădire cu risc seismic. La fel s-a făcut şi cu Vila Lac

Premierul Marcel Ciolacu a spus că este vorba de o clădire cu risc seismic, monument istoric clasa A. "Ce am întrebat la RA-APPS şi mi s-a răspuns foarte clar: niciun ban de la bugetul statului nu a fost investit. Aşa este decizia Consiliului de Administraţie. Sunt din venituri proprii", a explicat Ciolacu. El a precizat că şeful statului nu i-a cerut un spaţiu locativ sau să aprobe vreun ban pentru o clădire din România care să devină reşedinţa acestuia.

Administraţia Prezidenţială a transmis, marţi, într-un răspuns oficial, că nu există nicio solicitare din partea şefului statului Klaus Iohannis sau a Administraţiei Prezidenţiale, pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru cabinet de lucru, ambele cu destinaţia de reşedinţă, după încetarea mandatului preşedintelui.

Recorder: Palatul Împăratului: şapte milioane de euro din bani publici pentru confortul unei singure familii

Recorder a prezentat, luni, o investigaţie intitulată "Palatul Împăratului: şapte milioane de euro din bani publici pentru confortul unei singure familii" potrivit căreia pe Bulevardul Aviatorilor din Bucuresti, într-una dintre zonele exclusiviste ale Capitalei, a apărut un şantier învăluit într-o secretomanie totală. Este vorba de lucrări la o vilă de 1200 mp, care a fost, până nu demult, sediu de partid, iar de câteva luni, e transformată, în cel mai mare secret, în reşedinţă pentru o singură familie.

Potrivit Recorder, suma pe care RA-APPS intenţionează să o investească depăşind orice imaginaţie, 7 milioane de euro numai pentru renovare şi amenajare. Jurnaliştii precizează că, conform legii, cercul demnitarilor care ar avea dreptul la o asemenea locuinţă de protocol oferită de stat este foarte restrâns. Iar majoritatea indiciilor duc către aceeaşi persoană, şi anume preşedintele Klaus Iohannis.

Şi G4Media a scris că fostul sediu al Partidului Naţional Liberal şi al ALDE de pe Bulevardul Aviatorilor numărul 86 din Bucureşti este pe cale să fie transformat într-o "locuinţă individuală" care va fi atribuită preşedintelui Klaus Iohannis după ce acesta îşi va termina al doilea mandat, citând o sursă din mediul politic. Aceeaşi sursă a susţinut că, în final, lucrările de amenajare vor costa 45 de milioane de lei, circa 9 milioane de euro.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

vila aviatorilor capitala klaus iohannis raapps protocol
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024