Antena Meniu Search
x

Video Cât îi costă pe români modernizarea Vilei Lac 1. Cu aceeaşi bani poate fi cumpărată o vilă de lux în Beverly Hills

Vila Lac 1, locul fierbinte al politicii româneşti întră în reabilitare. În plină austeritate, statul plăteşte 56 de milioane de euro pentru modernizarea faimoasei locaţii de protocol din inima Capitalei. Autorităţile susţin că liderii lumii care ajung la noi nu mai pot fi cazaţi aici pentru că imobilele din complex s-au degradat şi sunt pline de mucegai în urma infiltraţiilor apei. Lucrările vor dura 2 ani. 

de Redactia Observator

la 15.02.2024, 21:18

Vezi și

Vila Lac 1 face parte din complexul de vile de protocol pe care RAAPPS îl are în patrimoniu pe malul Lacului Floreasca. A fost construită în 1965, în perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej, iar după revoluţie a stat la dispoziţia oficialilor statului român. Imobilul este amplasat pe un domeniu de aproape 10.500 de mp şi are cinci corpuri de clădire: unul principal, unul administrativ, centrala termică şi două cabine de pază. După aproape 60 de ani, vila aflată în clasa de risc seismic 2 va fi consolidată. 

Marin Ţole, Secretar de stat Ministerul Dezvoltării: Imobilele prezintă şi partea de degradări, de biodegradări, de umiditate, de atacuri fungice şi automat este necesar să se ia măsurile de prevenire şi stopare a fenomenului respectiv. 

Instalaţiile vor fi schimbate, iar exteriorul clădirii refăcut

În plus, aleile și spațiile verzi vor trece printr-o reamenajare peisagistică. 

Pe acelaşi subiect

Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti: Lucrările acestea în general sunt costisitoare, sunt complicate. Nu numai structural ci şi calitatea materialului, designului trebuie respectată. Când faci o reabilitare descoperi ceea ce istoria a acoperit şi anumite lucruri nu ai cum să le prevezi 100% .

Investiţie de 5.000 euro pe metru pătrat

56 de milioane de euro vor fi investiţi în Vila Lac 1, adică peste 5.000 euro pe metru pătrat. Cu aceşti bani poate fi cumpărată de exemplu o proprietate de lux în Beverly Hills de peste 18.000 mp, cu 7 dormitoare, un perete de apă în cascadă de 20 de metri şi o pivniţă cu 2.000 de sticle de vin. 

Florentina Lazăr, reporter Observator: Încă din anii 2000 Vila Lac 1 este locul preferat de politicieni pentru negocierile guvernamentale. În spatele ușilor închise din faimoasa locație s-a format guvernul Tăriceanu. Şi PSD și-a stabilit componenta Executivului aici. Iar acum, ședințele importante ale coaliției de guvernare au loc tot la Vila Lac. 

Locul preferat al politicienilor

Răzvan Pantelimon, analist politic: Oamenii vor vedea că într-un spaţiu pentru negocierile secrete ale partidelor care se iau peste capul nostru al cetăţenilor, pentru că asta e imaginea spaţiului repsectiv, se cheltuie o sumă destul de mare în contextul actual a ceea ce înseamnă austeriate. 

În pandemie, fostul premier Ludovic Orban s-a izolat în Vila Lac 1 când a fost suspect de COVID, iar în iulie 2008, Mircea Geoană şi-a serbat ziua de naştere. 

Daniel Funeriu, fost ministru al educaţiei: Este şi un loc unde se poate locui. Este un loc unde poţi primi orice oaspete din orice ţară, eu am locuit acolo o săptămână.

La Vila Lac 1 au ajuns sute de oficiali, de la Emanuel Macron şi până la Vladimir Putin. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Cât îi costă pe români modernizarea Vilei Lac 1. Cu aceeaşi bani poate fi cumpărată o vilă de lux în Beverly Hills