Secția de Terapie Intensivă a spitalului din Mioveni, închisă din lipsă de medici specialiști (Video)
O mână de cadre medicale şi un spital plin de pacienţi - Spitalul Orăşenesc din Mioveni. Este realitatea crudă cu care ne confruntăm în pandemie - nu avem medici. La Mioveni, secţia de Terapie Intensivă este închisă pentru că nu sunt medici specialişti! Până acum, norocul i-a salvat. Cazurile mai grave au fost transferate la alte spitale, iar dacă starea vreunui pacient se va agrava, medicii infecţionişti vor face apel la ajutorul divin. În zona roşie din Argeş au intrat astăzi reporterii Observator.
De Andre Rotaru la 24.07.2020, 20:16- Județul Argeș a ajuns la aproape 2.500 de infectări cu noul coronavirus.
- Fără specialiști de terapie intensivă, lupta cu noul coronavirus este considerată direct pierdută.
Aşa arată chipul extenuării. Şi aşa se aude vocea disperării.
Horia Trăilă, manager Spital Mioveni: În momentul de față suntem plini. Nu avem niciun loc liber, ceea ce este o problemă pentru că sunt foarte mulți. Asta e marea dramă, nu mai avem unde pune pacienții.
Horia Trăilă, manager Spital Mioveni: Am stins focuri în fiecare zi, am învățat practic cum să luptăm cu boala asta. Am intrat în tranșee și am luptat.
Spitalul Orăşenesc din Mioveni. Prima oră a dimineţii. Plin ochi de pacienţi, însă cu prea puţini salvatori.
Loredana, asistentă Spital Mioveni: Suntem puțini. Am încercat să ne descurcăm.
Sunt extenuaţi şi nu o spun. Sunt puţini, dar nu se plâng.
Loredana, asistentă Spital Mioveni: Sunt îmbrăcată în combinezon de la 08.30. Cel mai mult am stat în combinezon cinci ore încontinuu.
În fiecare zi, se simt copleşiţi, ca pe o navă naufragiată, de unde scot apa cu un pahar.
La fiecare testare, au aproape aceleaşi emoţii ca pacienţii și se roagă să nu fie încă un caz pozitiv.
Şi acum, când numărul de infectări creşte zi de zi, numărul medicilor la Mioveni scade.
Loredana, asistentă Spital Mioveni: În momentul acesta nu mai este niciun loc liber disponibil. Am făcut ultima internare aici. Suntem puțini, într-adevăr. Noi suntem detașați de la Spitalul Județean către Mioveni din aprilie.
Horia Trăilă, manager Spital Mioveni: Cei care lucrează în ATI sunt un fel de unități de elită. În ultima lună, medicii de ATI detașați au făcut reconvertire la locul de muncă și pregătirea unor asistenți din cu totul alte domenii, ceea ce a fost foarte greu. S-au descurcat minunat dar, la sfârșitul celor trei luni, erau absolut epuizați și oricum nu li s-a prelungit detașarea de către Spitalul Județean.
Şi, ce e mai înspăimântător la Mioveni e că secţia de ATI este închisă.
Marian se roagă să nu i se agraveze starea. A fost detaşat ca asistent pe 15 iunie la Mioveni. Acum, e pacient. De nouă zile a primit rezultatul pozitiv cu SARS-COV 2.
Marian, asistent infectat Spital Mioveni: E greu de zis cum m-am infectat. Ori de aici, ori de la dezechipare, ori din societate. Sunt un caz fericit că mă simt bine.
Judeţul Argeş este acum roşu. În ultimele 24 de ore, numărul celor infectaţi a crescut cu încă 101. În total, aproape 2500. Iar fără medici, soarta lor va fi greu de prezis.
Horia Trăilă, manager Spital Mioveni: Din nefericire, nemernicia asta de microb, de virus, lucrurile pot lua o evoluție dramatică foarte rapid. Se agravează surprinzător de repede. Oameni care mergeau bine mult timp odată o iau în jos.
Autorităţile caută soluţii. Şi vorbesc cu detaşare despre detaşări.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Vor fi detaşări de personal cu specialitate infecţioase şi de ATI. În acest moment noi avem în desfăşurare constituirea unui corp de voluntari, dar dacă nu vom avea acel corp de voluntari, vom face detaşările şi involuntar, în contextul Legii 136.
Aurel Costache, viceprimar Mioveni: Am încercat să oferim cele mai bune condiții medicilor și asistenților numai că, după starea de urgență, acei medici au plecat din localitate. S-au reîntors la Spitalul Județean.
Şi fără medici, bătălia cu noul virus e deja pierdută.