Semnal de alarmă. De ce tot mai mulţi minori sunt recrutaţi de infractori pentru trafic de droguri şi chiar crime
Infractorii se folosesc tot mai des şi mai mult de copii pentru a comite fapte penale. Cel puţin asta reiese din datele recent centralizate de Europol. Pentru că sunt uşor de influenţat şi ameninţat, dar mai ales pentru că nu răspund penal, minorii sunt instrumentul perfect al infractorilor pentru trafic de droguri, violenţă sau chiar crime. Cifrele arată că minorii sunt implicaţi în 70% dintre infracţiuni.
De Denisa Dicu la 18.11.2024, 13:47- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- De miercuri seară, vremea se schimbă radical în toată ţara. ANM anunţă răcire accentuată, vânt puternic, lapoviță și ninsori
Potrivit legislaţiei în vigoare, copiii care nu au împlinit încă vârsta de 14 ani nu pot răspunde penal, iar în cazul acestora părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor vor răspunde doar pe latura civilă, adică vor plăti eventuale despăgubiri sau prejudicii făcute de minori.
Îngrijorarea privind numărul tot mai mare de copii care devin autorii unor fapte destul de grave vine şi pe fondul ultimelor date de Agenţia Europeană a Poliţiştilor, potrivit cărora, minorii cu vârste între 13 şi 17 ani sunt implicaţi în 70% dintre infracţiuni.
Mulţi dintre ei ajung să fie recrutaţi chiar de către infractori cu vechime şi experienţă care îi folosesc pentru a comite infracţiuni de trafic de droguri sau chiar criminalitate informatică. Potrivit ultimelor date, în 2023, în România, au fost trimişi în judecată aproape 3.200 de minori pentru violenţă, furturi, tâlhării sau trafic de droguri. Doar în Bucureşti, în 2023, au fost trimişi în judecată 318 minori.