Sezonul căpşunelor româneşti e pe terminate. Turiştii străini au făcut coadă la pensiunile din Buzău pentru a gusta dulceţurile special preparate
Sezonul căpşunelor româneşti, dulci şi parfumate, este pe terminate. De acum, mulţi gospodari se apucă de dulceţuri şi gemuri, care le vor ajunge până la primăvară. În Ţinutul Buzăului, dulceţurile au devenit şi atracţie în pensiuni. Oamenii de aici spun că ştiu mici trucuri care menţin fructele întregi şi la fel de aromate ca atunci când erau proaspete. Iar clienţii vin uneori special pentru dulceaţă.
De Redactia Observator la 25.06.2022, 08:30- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Claudia este una dintre gospodinele pricepute care au transformat cămara acestei pensiuni de la poalele Vulcanilor Noroioși într-un tezaur de gemuri și dulcețuri. Știe de la bătrânii familiei să conserve aproape orice fruct aromat. Căpșunele, spune Claudia, sunt fructele cu cel mai intens gust. "Se foloseşte la clătite, la papanaşi", a declarat Claudia.
"Toţi turiştii străini care vin doresc dimineaţa din produsele tradiționale românești și le plac foarte mult dulcețurile cu pâine prăjită, cu unt", a declarat Aurel Boboc – proprietar camping. Pentru că au devenit deja atracţie turistică, dulceţurile trebuie făcute cu multă atenţie. Fructele se spală în mai multe ape. Pentru a rămâne ferme în compoziție, căpșunele nu trebuie să fie foarte coapte. Între timp, trebuie fiert siropul. Rețeta dezvăluită de gospodinele pensiunii de la Vulcanii Noroioși conține un ingredient special. Apa de var.
"Le ținem în apă de var zece minute, după care le spălăm în două, trei ape și le băgăm în siropul care deja e fiert și le lăsăm să-și lase ele puțină zeamă, dupa care le punem la fiert", a declarat Claudia. Căpșunele se lasă o oră la fiert în sirop, iar apoi obținem o dulceață savuroasă în care plutesc fructe întregi. Compoziția ajunge în borcane închise etanș apoi în depozite răcoroase.