Sfânta Lumină a ajuns în România, adusă cu avionul de la Ierusalim. O echipă Observator a surprins imagini unice la Mormântul Sfânt
Veniţi de luaţi lumină! Sunt cuvintele care marchează noaptea sfântă a ortodoxiei, noaptea în care primim lumina Învierii. Iar lumina vine, ca în fiecare an, de la Mormântul Sfânt, de la Ierusalim.
De Mădălina Iacob la 01.05.2021, 19:55În Săptămâna Patimilor, echipa Observator v-a purtat, în exclusivitate, pe urmele lui Iisus, exact acolo, în sufletul credinţei. Singura echipă de televiziune din România aflată la Ierusalim a surprins azi şi momentul în care lumina a plecat către întreaga lume.
Miracolul luminii care coboară din cer
În sâmbăta mare, la 9 dimineaţa, credincioşii au început să se strângă la Mormântul Sfânt.
Mădălina Iacob, reporter Observator: "Dacă în ceilalţi ani nu aveai loc să arunci un ac, acum în curtea cetăţii Mormântului Sfânt, accesul a fost limitat la 2500 de persoane"
De milenii, credincioşii trăiesc cu emoţie miracolul luminii care coboară din cer.
Mădălina Iacob, reporter Observator: "Acum, poliţia verifică să nu existe nicio sursă de foc în Sfântul mormânt. Apoi, fiecare confesiune îşi va pune semnătura pe sfântul mormânt"
Patriarhul Ierusalimului coboară apoi în mormânt si iese cu 33 de lumânări aprinse, simbol pentru vârsta lui Iisus, şi împarte lumina.
Mădălina Iacob, reporter Observator: "la ora 2 fara 5 minute Sfânta Lumină s-a pogorât în Ierusalim. Putem spune de aici, din ţara sfântă, Hristos a Înviat"
De la Mormântul Sfânt, lumina Învierii porneşte spre întreaga lume ortodoxă, dusă cu avionul de către reprezentanţii bisericilor ortodoxe în Ierusalim.
Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul BOR la Ierusalim: "Tuturor românilor de acasă le dorim sărbători binecuvântate. Hristos a Înviat"
În timp ce azi miracolul luminii sfinte se răspândeşte prin lume, acum 2000 de ani, Ierusalim trăia minuni pe care nimeni nu şi le putea explica.
"În momentul acela, în Ierusalim se întâmplă un fenomen şi asta aş pune pe Facebook. Trupuri ale drepţilor înviau, se ridicau din morminte. În cetatea Ierusalimului ieşeau pe străzi trupurile lor"
Iar după ce i-a adus pe cei morţi printre vii, Iisus a înviat şi El.
"Suntem sâmbătă seara, aşteptăm cu toţii. Ce aşteptăm cu toţii? Să biruiască odată pentru totdeauna moartea. Ca moartea să nu fie ultima frontieră a noastră. Ca nu moartea să fie totul. Ca nu cu moartea să se termine totul"
De fapt, cu aceasta moarte a început totul, au început iertarea şi credinţa, care dăinuiesc de peste două milenii.
"A fost o săptămână binecuvântată, în care l-am avut la Observator pe Iisus Hristos ca personaj principal. El să fie personajul principal al vieţii noastre, el să fie lumina noastră!"