Sfaturi pentru martorii unui accident pe pârtie. Primul lucru pe care trebuie să îl faci când vezi un schior rănit
A venit weekendul mult aşteptat, însă iubitorii sporturilor de iarnă care şi-au plănuit să meargă într-o scurtă vacanță la schi trebuie să fie vigilenţi. Printre orele întregi petrecute pe pârtie, se pot strecura și momente mai puţin plăcute, cum ar fi acciddentele. Aşadar, de primele noastre reacții depinde siguranța noastră şi a celor din jur. Iată câteva sfaturi de la Salvamont, despre ce trebuie să facem dacă devenim martori ai unui incident pe pârtie.
De Claudiu Loghin la 18.01.2025, 08:10Imobilizarea unei fracturi este foarte importantă. Se face la locul accidentului, însă nu este prima măsură când sărim în ajutorul unei victime, pe pârtie.
Primii paşi spre salvarea unei victime
Primul şi cel mai important lucru, spun salvamontiştii, este legat de păstrarea calmului. Apoi, orice martor care a ajuns la locul unui accident trebuie să monteze schiurile sub formă de X, în deal de locul impactului, astfel încât cei care coboară pe pârtie să ia cunoştinţă din timp de faptul că acolo e o problemă.
Pârtiile de schi sunt aglomerate în această perioadă. Și, mai ales, în zilele cu zăpadă foarte înghețată sau, dimpotrivă, foarte moale, ipostaza de martor la un accident este foarte probabilă.
"Da, foarte multe. Depinde de gravitatea accidentului. Dacă este vorba de imobilizare sun, primul lucru, la Salvamont, deci nu pun mâna pe nimica. Vorbesc cu victima, dacă e conştientă", ne spune un turist.
"Prima dată, încerc să ajut persoana respectivă, să văd dacă are nevoie de ceva şi să mă asigur că nu îl mai loveşte vreo altă persoană", mărturiseşte altă persoană.
Set de sfaturi pentru martorii unui accident pe pârtie
Dispeceratul Național Salvamont a elaborat un set de sfaturi pentru martorii unui accident pe pârtie. Următorii pași sunt la fel de importanți. Doar în ultima vacanță de iarnă, salvamontiștii români au avut nu mai puțin de 1300 de intervenții. Majoritatea cazurilor au fost legate de accidente produse pe pârtiile de schi.
Pași pentru o salvare reușită:
- - nu mișcați victima, decât dacă se află într-un pericol iminent
- - dacă victima este inconștientă, deschideți-i căile aeriene și verificați timp de 10 secunde dacă respiră
- - dacă nu respiră, efectuați resuscitarea cardio-pulmonară
- - discutați cu victima
- - dacă are hemoragii puternice, identificați locul și faceți compresie
- - nu încercați să aduceți în poziție naturală membrele sau corpul victimei
- - protejați termic persoana accidentată