Șoferul care a adus trupul primei românce moarte de coronavirus în Italia, băgat cu jandarmii în carantină
Primul român căzut victimă a coronavirusului în Italia a fost înmormântat în ţară. Femeia de 80 de ani şi sora ei, care s-a stins de cancer, au fost aduse pe ascuns din Italia. Maşina cu cele două sicrie a blocat ore bune Vama Cenad până i s-a permis să ajungă la Borşa.
De Redactia Observator la 20.03.2020, 22:42- Șoferul care a adus trupul primei românce moarte de coronavirus în Italia, băgat cu jandarmii în carantină
- Șoferul a fost amendat cu 4.000 de lei și are dosar penal
Primul român căzut victimă a coronavirusului în Italia a fost înmormântat în ţară. Femeia de 80 de ani şi sora ei, care s-a stins de cancer, au fost aduse pe ascuns din Italia. Maşina cu cele două sicrie a blocat ore bune Vama Cenad până i s-a permis să ajungă la Borşa, locul natal al celor două femei decedate. E imoral, dar nu ilegal, spun autorităţile care au grăbit înmormântarea şi au băgat în carantină şoferul dricului.
Simona Timiș, fiica femeii moarte de coronavirus: Eu nu ştiam chestia asta că trebuie să întrebăm autorităţile române, care nu ne-au ajutat nici măcar cu un sfat, că putem să ne aducem mama acasă. Vă întreb pe dumneavoastră şi pe toată lumea asta: "Cine nu şi-ar aduce mama acasă?".
Ion Sorin Timiș, primar Borşa: A plecat în Italia acum câteva săptămâni. O însoţea pe o soră d-ale ei, o soră care era în Italia la investigaţii medicale. Sora ei bolnavă de 75 de ani, bolnavă de cancer. Ghinion! A murit şi sora ei cu o zi înainte.
Durerea a împins familiile celor două surori la un gest disperat. Să-şi aducă rudele acasă. Pentru asta, au plătit 5.000 de euro unei firme de pompe funebre. La intrarea în ţară, autorităţile au fost luate prin surprindere. Aşa că au blocat dricul la frontieră.
Ion Sorin Timiș, primar Borşa: Repatrierea lor s-a făcut perfect legal, dar imoral. O firmă de pompe funebre s-a deplasat în Italia, a preluat cele două sicrie, cu acte în regulă, cu paşaportul mortuar de transport şi a ajuns în vama românească fără să ştie nimeni nimic.
După ce au fost verificate toate actele, maşina de pompe funebre a fost lăsată să intre. Dar a fost escortată de poliţie până la cimitir.
Doar două rude au avut voie să asiste la înmormântare.
"Familia s-a silit din toate puterile să se aducă şi să fie înmormântate în cimitirul bisericii. A fost dorinţa lor şi iată, Dumnezeu le-a ajutat".
Simona Timiș, fiica femeii moarte de coronavirus: Am respectat întocmai, cu măşti, halate, botoşei în picioare, de toate.
Ion Sorin Timiș, primar Borşa: S-a încheiat procedura asta de înhumare foarte simplu, din maşină direct în groapă, pământ peste ele, fără slujbă, fără nimic.
Şoferul maşinii de pompe funebre a fost obligat să intre în carantină. Însă bărbatul s-a opus.
Ion Sorin Timiș, primar Borşa: A făcut un scandal monstru, s-a luat la scandal şi la bătaie cu reprezentanţii Primăriei Borşa că el nu vrea să intre în carantină şi până la urmă Jandarmeria i-a pus cătuşele şi l-a dus în carantină într-un loc special, sub pază strictă.
Dan Bucă, purtător de cuvânt Prefectura Maramureş: A primit o sancţiune contravenţională în valoare de 4.000 de lei şi dosar penal pentru zădărnicirea bolii. Colegii jandarmi, de asemenea, au intrat şi ei în izolare la domiciliu.
În Italia, în zonele-focar, cimirele sunt pline. Cei răpuşi de coronavirus sunt îngropaţi sau incineraţi în alte oraşe, fără funeralii şi fără ca rudele să-şi ia adio.