Spitalul militar ridicat de Armata Română în Otopeni, finalizat săptămâna viitoare
Ne pregătim pentru ce e mai rău. În cel mai negru scenariu posibil, spitalele din Capitală ar putea fi copleşite de numărul mare oameni infectaţi cu COVID-19. De aceea, Armata a început construcţia unui spital de campanie.
De Corina Matlinschi la 20.03.2020, 22:53- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Spitalul militar ridicat de Armata Română în Otopeni, finalizat săptămâna viitoare
- Spitalul ar urma să fie deservit de 80 de specialiști
Ne pregătim pentru ce e mai rău. În cel mai negru scenariu posibil, spitalele din Capitală ar putea fi copleşite de numărul mare oameni infectaţi cu COVID-19. De aceea, Armata a început construcţia unui spital de campanie.
În containere și corturi, medicii militari vor fi pregătiți să trateze bolnavii într-un circuit similar cu cel de pe front.
În curtea Institului "Ana Aslan", din Otopeni, se lucrează continuu. Aici, Armata Română construieşte un spital de campanie.
Corina Matlinschi, reporter Observator: Suprafața totală este de 12.000 de metri pătrați. Zona pe care o vedeți era până acum două zile o zonă de lăstăriș. A fost curățată, iar acum pământul este nivelat. Urmează să se instaleze containerele și corturile de campanie. O să fie un spital de tip rol 2 cu secție de triaj, laborator radiologie și zonă de decontaminare.
800 de tone de pietriș aduse aici vor ajuta la păstrarea temperaturii în containerele care vor deveni secții medicale.
Spitalul va avea o zonă pentru comunicații și una de carantină. Iar pacienții vor fi aduşi pe un circuit clar.
Ambulanța oprește întâi în zona de Triaj. Lasă pacientul apoi, pe un alt culoar, iese din zonă şi este dezinfectată.
Cazurile de o gravitate medie ajung în containere. Cele ușoare, primesc tratament în corturi - acolo unde se face carantina.
Oliver Anghel, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale: Suntem în etapa a doua, după amenajarea genistică, de instalare a containerelor speciale și a corturilor care vor compune, practic, facilitatea medicală mobilă.
Aproximativ 80 de specialiști și 500 de pacienți vor fi aici.
Anca Ștefan, manager Ana Aslan: Va fi ultima redută în caz că spitalele din Bucuresti nu vor face față afluxului de pacienți. Noi vom asigura hrana pacienților și cazarea celor care lucrează aici. Toți cei care vor lucra aici, vor rămâne pe termen lung în carantină pentru a ne asigura că nu transmit virusul mai departe.
Spitalul de campanie va fi gata la începutul săptămânii viitoare. Același spital a fost ridicat în 2015, pentru combaterea virusului Ebola, și anul trecut, în cel mai mare exercițiu militar NATO desfășurat în România.