Tot mai multe spitale din țară, paralizate de epidemia de coronavirus
Medicii care încă nu au renunţat la luptă au ajuns la capătul puterilor. În toată ţara, spitalele cedează. Cel din Deva, de exemplu, este al treilea din ţară care a intrat în carantină. Blocate în interior, asistentele fac un apel public şi spun că au fost pur şi simplu abandonate.
De Redactia Observator la 30.03.2020, 23:32- Tot mai multe spitale din țară, paralizate de epidemia de coronavirus
- Spitalul din Deva a intrat în carantină generală pentru 14 zile
Medicii care încă nu au renunţat la luptă au ajuns la capătul puterilor. În toată ţara, spitalele cedează. Cel din Deva, de exemplu, este al treilea din ţară care a intrat în carantină. Blocate în interior, asistentele fac un apel public şi spun că au fost pur şi simplu abandonate.
"A venit cineva să vă spună ce aveţi de făcut? Nu avem nicio informare oficială, nimic! V-a adus de mâncare? Nimeni. Nici apă. Forul superior al nostru unde este? Unde sunt, unde sunt?
La cine ne adresăm? Suntem bolnavi, suntem dependenţi de medicamente".
După ce patru medici au fost testaţi pozitiv, Spitalul Judeţean Deva a intrat în carantină totală timp de 14 zile. Nimeni nu intră, nimeni nu iese. În interior, au rămas blocaţi 70 de pacienţi şi tot personalul medical care intrase în tura de noapte. Asistentele se plâng că, pe unele sectii, au fost lăsate singure, fără medici.
Cristina Neagu, asistentă ginecologie: Medicul a plecat şi i-am zis: "Cum plecaţi aşa, ne lăsaţi singuri? A zis că dacă nu e contact direct... Păi cum poţi să spui, eu de unde să ştiu? Din moment ce au fost medici pozitivi?
Spitalul din Deva este al treilea care se închide, după Spitalul Gerota şi cel focar din Suceava. În plus, în plină criză medicală, managerul a fost demis pentru că, spun autorităţile, ar fi lăsat totul la voia întâmplării. Aşa a ajuns virusul să se răspândescă şi în locurile în care, teoretic, nu ar trebui să ajungă.
Cristina Neagu, asistentă ginecologie: Ne asigură mâncare, ne testează? Nu-i nicio problemă, lucrăm oriunde e nevoie. Dar nu vă bateţi joc de noi, să nu ne zică nimeni nimic! Eu aşa sunt de 72 de ore!
În Dej, secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Municipal s-a închis, iar toţi medicii şi asistentele au rămas în carantină, după ce, timp de şase zile, două femei infectate cu coronavirus au fost internate acolo.
Alex Prunean, corespondent Observator: Imediat după ce s-a aflat că rezultatele testelor sunt pozitive, cele două paciente au fost aduse la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca. Tot aici, se află internaţi alţi şase oameni din acelaşi sat cu femeile. Deşi au luat contact cu ei în ultimele zile, cele două paciente nu le-au spus medicilor absolut nimic.
Uneori, nu doar pacienţii dau dovadă de inconştienţă, ci şi medicii. Un doctor care a intrat în contact cu tânăra de 27 de ani din Botoşani care a murit după ce a fost infectată, nu a respectat izolarea şi s-a întors la cabinet, unde a continuat să consulte pacienţi. Bărbatul are acum dosar penal.
În toată ţara, sistemul medical este în colaps. Alarma s-a dat şi la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, după ce un donator a fost depistat pozitiv. Sângele lui a fost aruncat, iar o anchetă epidemiologică a fost demarată. Totuşi, activitatea nu a fost blocată pentru că, în România, este permanentă nevoie de sânge.
Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti: Personalul este în izolare. Personalul care a venit în contact cu donatoarea, în timp ce donatorii, ceilalţi donatori care au donat în perioada respectivă, în intervalul de timp respectiv, nu există niciun pericol pentru că donatorii au avut mască şi au avut botoşi de unică folosinţă.
Şi Spitalul Judeţean Suceava este în continuare pe avarie. Doar Unitatea de Primiri Urgenţe funcţionează. În saloane, sunt internaţi 206 pacienţi cu coronavirus. Şi, în plină criză, spitalul a rămas fără medic epidemiolog.
Florin Filip, manager interimar al Spitalului Judeţean Suceava: Nu pot să vă spun motivele pentru care spitalul nu mai are medic epidemiolog. Asta este situaţia pe care am găsit-o, încerc să o rezolv, pentru că nu am mai multe date. Deci în momentul de faţă, ancheta epidemiologică la Spitalul Judeţean Suceava este asigurată de către Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Avem în permanenţă colaborare cu dumnealor.
Femeile însărcinate din judeţ nu ştiu în continuare cui să se adreseze. Au nevoie de ecografii şi investigaţii, dar nu au unde să le facă.
Alexandra Ştefan, femeie însărcinată: Majoritatea clinicilor fiind închise, de exemplu este şi în Suceava clinică privată care ar putea să ne primească dar are medici infectaţi cu covid şi e închisă timp de două săptămâni. Am mai încercat la Spitalul de la Rădăuţi şi mi-a zis clar că paturile la gravide sunt pline, nici nu mai au loc să facă consultaţii urgente, doar dacă naştem acuma şi depinde în ce moment ne alegem asta, de parcă mi-aş alege eu ora la care să nasc.
Şirul problemelor este completat de lipsa acută de echipamente. România nu este pregătită cu suficicente paturi pentru bolnavii de COVID-19.
Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: E corectă informația domnului Costache. Până la 7.000 de paturi pentru COVID-19 se poate merge cu spitalele suport, însă, ulterior putem adăuga încă 3500 de paturi dacă folosim și zonele din spitalele județene.
Şi criza echipamentelor de protecţie se adânceşte. Medicii din Iaşi spun că mai au costume şi măşti doar pentru două zile.