Sporturile nautice fac valuri pe litoral. Bugetul de care ai nevoie pentru a practica Kitesurfing în Marea Neagră
Încă un weekend de distracţie la malul mării. În vârf de sezon estival, zeci de mii de turişti au ocupat plajele. În timp ce majoritatea se relaxează pe şezlong, sunt şi unii care caută adrenalina pe mare. Iar vremea este ideală pentu Kitesurfing, un sport pe care îl înceacă tot mai mulţi temerari în România. Ca să experimentezi zborul pe valuri, e nevoie de cursuri care pot ajunge şi la câteva mii de lei.
De Andreea Filip la 22.07.2023, 20:14Vremea a fost perfectă pentru sporturile nautice. Dimienața a început cu un concurs de stand-up paddle. Ca să te califici ca amator al acestui sport, este suficient să ai o placă de surf, o paddelă, dar și ceva echilibru. Iulia nu se desparte de cățelul ei, Pixel, nici măcar pe placa de surf. Au ieșit împreună în larg, iar câinele s a descurcat de minune. "E greu să îţi ţii echilibrul. Câinele care se mişcă tot timpul şi nu stă pe loc, dar e fun şi se bucură şi el", spune Iulia.
În lume sunt aproximativ 6.000 de locuri potrivite pentru cei care vor să zboare pe apă
Acest sport atrage tot mai mulţi tineri. "Foarte greu deoarece bate vântul. Mergeam cu vântul în jos, era super relaxant, dar la întoarcere trebuia să depui efort dublu", spune un băiat. "Îmi place, într-adevăr, şi îi apreciez pe cei care fac un astfel de efort, dar eu nu aş putea", spune o fată. Când vântul s-a mai întețit, iubitorii de adrenalină au renunțat la placă și au întins spre cer... zmeul. Kitesurful a devenit unul dintre cele mai iubite sporturi de la mare. Ana demontează mitul că un astfel de sport e doar pentru bărbați.
"Eu practic acest sport de vreo 18 ani. E un sport pe care nu îl înveţi din prima, ai nevoie de timp, ai nevoie de răbdare, nu îţi trebuie nici un pic de forţă, este strategic totul", spune Ana. O strategie care se învață în zece sesiuni. În Nordul stațiunii Mamaia, sunt mai multe şcoli de kitesurf. "Avem patru componente importante şi cu omul, cinci. Partea de zmeu are aceeaşi dimensiune, aceasta este de 12 metri pătraţi. Dacă vântul este slab îţi iei un kite mai mare, o batistă, cum ar veni, mai mare, să prindă vânt. Dacă vântul e tare, îţi iei un kite mai mic. În acelaşi timp, raportul e important şi cu kilogramele pe care le ai. Costumul de neopren, mai departe harness-ul, care este acest brâu", a declarat Mihai - instructor.
"Bugetul ar fi undeva la 3.000 de ron, deoarece costul este pe oră - 300 de ron, unde învăţăm toată partea de kite control, partea de safety şi partea de ridicat pe placă", a declarat Andrei Damian - instructor. Odată ajunşi în larg, sentimentul e nepreţuit. "Îmi oferă cele mai mari satisfacţii, adică dacă vrei adrenalină, o ai, dacă vrei o plimbare plăcută pe o plajă exotică cu kite-ul, pe o apă albastră, o ai şi pe aia", a declarat Iulian Tache - instructor. În lume sunt aproximativ 6.000 de locuri potrivite pentru cei care vor să zboare pe apă, iar litoralul românesc se numără printre ele.