Ştampila, veşnică în instituţiile publice: un funcţionar pune şi 120 de ştampile pe zi. Ministrul Digitalizării, convins că România a scăpat de ele
Ştampila pare veşnică în instituţiile publice, deşi există o lege care le poate face obiecte de muzeu. Digitalizarea României merge, însă, greu. Aşa că funcţionarii de la primării încă ne trimit după ele. Până şi primarii au două ştampile pe birou. Doar ministrul Digitalizării crede că ţara a scăpat de ele.
De Andreea Milea la 26.09.2023, 20:13Legea ştampilelor nu le-a interzis. A stabilit doar că nu mai sunt obligatorii pe documentele plimbate între autorităţi locale şi persoane fizice sau firme. Aşa că lucrurile nu s-au schimbat. Direcţiile din subordinea primăriilor încă mai folosesc ştampile. Inclusiv nelipsitul sigiliu "CONFORM CU ORIGINALUL". Dacă aş fi inspector la direcţia de taxe şi impozite locale aş avea nevoie de aceste 3 ştampile. În cazul unui contract de vânzare cumpărare pentru un autoturism se pune ştampila cu numele inspectorului aici şi aici viza REMTII. Imediat după contract vom avea şi un proces verbal de ştampilat fix peste semnătura inspectorului.
Mai mult de o treime dintre instituţiile publice nu au buget special pentru investiţii în digitalizare
Pentru că mulţi români nu depun documentele online, un inspector pune peste 120 de ştampile zilnic. Şi în primării s-au păstrat ştampile vechi, pentru că aşa cere legea. Toate aceste ştampile sunt vechi de 30 de ani şi deşi pare că nu mai sunt folosite, una singură încă mai are valoare. Este ştampila consiliului local al Sectorului 3. Cea de aici s-a transformat în cea de aici pentru că în continuare codul administrativ împune ca toate actele votate de consiliu să fie validate cu ştampilă. Pe lângă aceasta, la toate primăriile există şi două ştampile ale primarului.
Acum doi ani, primăria Sectorului 2 a decis să elimine sigiliile pentru unele acte precum autorizaţiile de urbanism. Inventarierea ştampilelor a durat o lună şi tot au mai rămas. Ştampilele încă hrănesc birocraţia, aşadar, însă ministrul Digitalizării crede că ele au dispărut. "După ştiinţa mea, dar nu vreau să fiu foarte precis, zona de stampilă fizică a fost un proiect de lege care a eliminat acest lucru. Nu stau să văd fiecare primărie in parte dacă foloseşte sau nu foloseşte stampila", a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării. Ştampilele dispar greu. Mai mult de o treime dintre instituţiile publice nu au buget special pentru investiţii în digitalizare.