Pandemia de coronavirus continuă să afecteze grav numeroase state din întreaga lume (Video)
Primul caz a fost confirmat în România la o lună după vestul Europei. În Italia, Spania şi Franţa, coronavirusul apăruse la sfârşit de ianuarie. Cum arăta acolo bilanţul după prima lună? Aproape 1.700 de cazuri şi 34 de morţi în Italia, 121 de cazuri în Spania şi 13 în Franţa.
De Redactia Observator la 26.03.2020, 22:10- Pandemia de coronavirus continuă să afecteze grav numeroase state din întreaga lume
- Italia, Spania sau Statele Unite numără zilnic mii de infectări noi și sute de decese
Primul caz a fost confirmat în România la o lună după vestul Europei. În Italia, Spania şi Franţa, coronavirusul apăruse la sfârşit de ianuarie. Cum arăta acolo bilanţul după prima lună? Aproape 1.700 de cazuri şi 34 de morţi în Italia, 121 de cazuri în Spania şi 13 în Franţa. România a depăşit pragul de 1.000 de confirmări la exact o lună de la primul caz. Să vedem ce s-a întâmplat în alte ţări, după ce s-a trecut acest prag. În doar nouă zile, Italia a ajuns la 10.000 de cazuri. În Spania a fost nevoie de opt zile, iar în Franţa de 11 zile, pentru un număr de zece ori mai mare de confirmări. Unde s-a ajuns în mai puţin de două luni? Sunt zeci de mii de cazuri şi mii de morţi în Italia, Spania şi Franţa. Aproape jumătate din populaţia lumii se află în carantină. Între timp, bilanţul negru al Spaniei l-a depăşit pe cel al Chinei şi numără acum peste 6.600 de morţi. Avem informaţii noi şi din Italia: astăzi s-au înregistrat 6.153 de cazuri noi în Peninsulă şi 662 de decese.
Cu mii de morţi şi peste 55 de mii de infectaţi, spitalele din Spania sunt depăşite de situaţie. În Madrid, saloanele şi camerele de urgenţă sunt arhipline, iar pacienţii sunt trataţi pe holurile unităţilor medicale. Doctorii şi asistentele abia mai fac faţă fluxului de îmbolnăviri. Mai mulţi angajaţi ai spitalelor au fost contaminaţi.
Luis Díaz Izquierdo, medic la camera de gardă, Spitalul Severo Ochoa din Madrid: Îţi este teamă pentru tine, pentru că ai putea aduce virusul acasă la familia ta. Din punct de vedere emoţional, suntem copleşiţi. Nu-ţi poţi lua zile libere pentru că nu există suficient personal. Aşa că trebuie să te duci pentru că sunt din ce în ce mai puţini angajaţi. Şi mai este un aspect, cel psihologic, atunci când informezi pacienţii.
Un român internat în stare gravă cu coronavirus, la un spital din Vigo, a ieşit de la Terapie Intensivă, în aplauzele medicilor iberici.
Daniel a fost pacientul zero din regiunea Galicia. Românul de 43 de ani a ajuns la spital la începutul lunii, după ce a fost depistat pozitiv cu COVID-19. Din cauza unor probleme cardiace, starea lui de sănătate s-a deteriorat. Acum se simte bine, însă este în continuare infectat cu coronavirus. Şofer pe TIR, românul şi-a infectat trei rude.
Paralizată de coronavirus, Italia este în carantină de la începutul lunii. În pofida măsurilor drastice impuse, numărul cazurilor confirmate creşte cu câteva mii, în fiecare zi. Iar românii din Peninsulă se tem să nu cadă şi ei pradă virusului.
Alexandru Neacșu, român stabilit la Roma: Spitalele sunt pline, unde să vă mai primească? Cu ce? Trebuie să facem în aşa fel încât să ascultăm indicaţiile precise date de către cei care au cunoştinţă de aşa ceva.
Abdoul Bassite Ouro Yondou, paramedic: Nu facem doar un control medical, de asemenea le aducem oamenilor la cunoştinţă de ceea ce se întâmplă acum. Le explicăm ce este coronavirusul, cum să se protejeze atât pe ei, cât şi pe cei din jur.
Papa Francisc a stârnit din nou un val de emoţii credincioşilor şi membrilor Bisericii Catolice. A fost supus unui nou test pentru coronavirus, după ce un înalt prelat de la Vatican care locuia în aceeaşi reşedinţă cu Suveranul Pontif a fost contaminat. Din fericire, rezultatul Papei a ieşit negativ, dar Suveranul Pontif continuă să-și țină slujbele cu ușile închise.
Papa Francisc: În aceste momente, ne rugăm ca Dumnezeu să aibă milă de omenire care este greu încercată de pandemia de coronavirus. Vom reuşi să facem asta doar împreună.
După ce Prinţul Charles a fost depistat cu coronavirus, britanicii îsi fac griji pentru Regina Elisabeta a doua şi Prințul Philip. Ultima oară când suverana britanică a intrat în contact cu moștenitorul coroanei a fost pe 12 martie, cu 13 zile înainte ca prințul să fie diagnosticat.
Donald Trump, președintele Statelor Unite: Noi am făcut o treabă extraordinar de bună! Sunteţi norocoşi că avem acest grup aici, acum, pentru a rezolva această problemă, în caz contrar această naţiune nu ar mai exista.
Cu sute de decese raportate şi zeci de mii de infectati, Donald Trump este însă încrezător că americanii vor putea să se întoarcă la serviciu în mai puţin de trei săptămâni. Senatul a votat un plan de slavare a economiei care presupune alocarea a unui buget record de peste 2,2 trilioane de dolari.
În lupta cu pandemia, poliţia din India aplică pedepse aspre celor care încalcă perioada de carantină. Dacă sunt prinşi că încalcă legea, oamenii sunt bătuţi cu beţe de bambus şi puşi să facă flotări şi genoflexiuni.
O doză de optimism vine din China. Acolo, aproape 75.000 de pacienţi infectaţi cu coronavirus din cei peste 80.000 au fost vindecaţi. Însă, după externare, coronavirusul a recidivat la 10% dintre ei.