Staţiunea care promite că va avea cea mai modernă plajă din România: fără scoici, nisip fin şi mai bună decât cea din Mamaia
Cu doar două săptămâni înainte de deschiderea sezonului la mare, în Eforie Sud se lucrează din nou pentru extinderea plajei. Lucrările s-au blocat timp de câteva luni după ce, aproape de ţărm, s-a descoperit o epava misterioasă a unei nave, eşuată în urmă cu 200 de ani. Ministerul Culturii a dat undă verde acum specialiştilor pentru a studia corabia pe uscat.
De Redactia Observator la 18.04.2023, 19:31Constructor: "Epava se află aproximativ în această zonă, la 3 metri şi jumătate adâncime. Zonă care va fi excavată pentru a se putea ajunge la ea."
Într-un ochi de apă a stat timp de câteva luni ascunsă corabia eşuată din Eforie Sud. Vestigiile au fost descoperite odată cu lărgirea plajelor şi au dat peste cap lucrările. Totul s-a blocat pentru câteva luni în birocraţie. Abia acum, când se apropie sezonul estival, semnăturile mai marilor din Cultură au deblocat şantierul
Marius Stamat, șef de șantier: "Am primit avizul Ministerului Culturii care ne permite să continuăm lucrările în zona epavei în sensul de a împrejmui zona respectivă, a crea o incintă din care să scoatem nisipul şi apa, pentru a ajunge la epavă pentru a se face cercetarea arheologică."
Modernizarea plajei a început în urmă cu doi ani
- "Mai rău ca după bombardament!" Pasarela din Mamaia, inaccesibilă turiștilor după înnisipare. Rugina a mâncat...
- Minivacanța de Paște, pe litoralul românesc. Preţul unei nopţi de cazare în Mamaia sau Eforie Nord
- Mamaia are tot mai puţini turişti, dar introduce o nouă taxă pentru cei care mai vin. Hotelierii visează să...
Iniţial, s-a căutat un arheolog cu brevet de scafandru care să studieze epava. Acum, oficialii au decis să studize nava pe uscat.
Marius Stamat, șef de șantier: "Se aduce plaja la nivelul final, cu excepţia acestei zone împrejmuite. De săptămâna viitoare, aici se vor monta nişte pereţi de pal-planşe, ajungând la 3 m jumate sub punctul în care ne aflăm acum, la epavă. Sperăm că până sfârşitul lunii mai totul să fie închis."
Corabia e veche de două secole, are 20 de metri lungime și 4 lățime. După ce o vor cerceta, specialiştii decid dacă o duc într-un muzeu pentru a fi vizitată sau va fi îngropată în nisip.
Lucrările de lărgire a plajelor în Eforie au început în urma cu doi ani. Au fost construite șapte diguri. Este nevoie de un milion și jumătate de metri cubi de nisip aduşi din largul mării pentru o plajă de 6 kilometri lungime şi 100- 140 de metri lăţimr. 100 de milioane de euro costă extinderea plajei de la Eforie Sud. Constuctorii promit că până la finalul lunii mai plaja va fi gata şi va fi mult mai bună decât cea din Mamaia, cu nisip fin şi fără scoici.