Antena Meniu Search
x

Video "Mai rău ca după bombardament!" Pasarela din Mamaia, inaccesibilă turiștilor după înnisipare. Rugina a mâncat din stâlpii de susţinere

Celebra pasarelă pietonală din Mamaia nu îşi va primi nici în acest sezon estival turiştii. Jumătate din construcţie a fost demolată odată cu lucrările de înnisipare, iar bucata rămasă e şubredă. Autorităţile spun că o vor reabilita, doar că va mai dura cel puţin o vară până când planurile vor fi şi puse în aplicare. Nu este singura construcţie cu poveste de pe litoral de care oficialii cam uită.  

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 17.03.2023, 21:17

Vezi și

Inaugurată cu fast în 2012, pasarela pietonală din Mamaia a fost proiectul de suflet al fostului primar, Radu Mazăre. Ani la rând, a fost punctul de atracţie al staţiunii pentru mii de turişti.

Localnici: Mai rău ca după bombardament! Păi era frumoasă acum 10 ani, se plimba lumea pe ea. Aveam vaporaşe, plecai tot timpul pa-pa, dar acum. nu mai e.

- Chiar ne dorim să ne plimbă pe pasarelă, dar e aşa cum e!

- Probabil se aşteaptă sezonul şi atunci se va putea merge pe ea.  

Pe acelaşi subiect

Soarta Pasarelei Regale, şi mai tristă

Doar că nu se va întâmpla asta pentru al treilea sezon la rând.

Andreea Filip, reporter Observator: Pasarela din staţiunea Mamaia avea o lungime de 400 de metri. În urma procesului de înnisipare, mai bine de jumătate din construcţie a fost demolată. Bucata care a mai rămas este acum complet inaccesibilă turiştilor.  

În plus, rugina a mâncat din stâlpii de susţinere, iar podeaua din lemn este plină de găuri. Doar promisiunile curg.

Valentina Chiriță, inspector Primăria Constanţa: Contractul de proiectare se află la semnat. După obţinerea autorizaţiei de contruire se va demaraprocedura de achiziţie a lucrărilor de reabilitare a pasarelei. 

Soarta Pasarelei Regale din aceeaşi staţiune, este încă şi mai tristă. Ridicată în urmă cu aproape o sută de ani, în prezenţa Regelui Carol al II-lea, bijuteria arhitectonică riscă să dispară complet, pradă unui război între autorităţi.

Andreea Filip, reporter Observator: Pasarela Regală este îngropată în nisip. Doar acoperişul mai este vizibil. A ajuns în acest stadiu spre conservare, spun autorităţile, şi aşa va rămâne până când Ministerele Economiei şi Culturii se vor pune de acord.  

Bogdan Bola - avocat: Este în aer, Ministerul Economiei încă TAIE mai caută documentele oficiale ale pasarelei, Ministerul Culturii spune că în momentul în care Ministerul Economiei ne va face o adresă, noi dorim să o preluăm. Autorităţile locale se uită de pe margine şi spun Nu ştiu, domnule, nu e problema noastră.

Iar situaţia durează de trei decenii, timp în care bucăţi din pasarelă s-au prăbuşit în mare. Nicio încercare de recondiţionare nu a existat după Revoluţie.

Diana Slav, ghid de turism: Înnisiparea am înţeles că a fost motivată ca o formă de protejare, de conservare, adică asta ar putea să ne dea speranţă că poate, la un moment dat, va fi iar scoasă la lumină.  

Pasarela Regală din Mamaia, construită în stil modernist, cu elemente mediteraneene, face parte din Ansamblul Cazinoului din staţiune şi este una dintre emblemele litoralului românesc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » "Mai rău ca după bombardament!" Pasarela din Mamaia, inaccesibilă turiștilor după înnisipare. Rugina a mâncat din stâlpii de susţinere