Supravieţuitori şi urmaşi ai victimelor, dezvăluiri tulburătoare la patru ani de la tragedia din Club Colectiv
La patru ani de la tragedia din Colectiv, România e încă blocată în neputinţa care a luat 64 de vieţi. Patru ani de doliu, patru ani de revoltă şi o lecţie dură din care nu am învăţat nimic. Asta spun supravieţuitorii şi familiile celor morţi.
De Redactia Observator la 30.10.2019, 20:06La patru ani de la tragedia din Colectiv, România e încă blocată în neputinţa care a luat 64 de vieţi. Patru ani de doliu, patru ani de revoltă şi o lecţie dură din care nu am învăţat nimic. Asta spun supravieţuitorii şi familiile celor morţi. Nu avem vinovaţi, nu avem spitale pregătite pentru marii arşi şi nu avem instituţii care să ne salveze. Dosarul care a ajuns în instanţă este încă în faza audierilor, iar ieri a fost deschisă prima anchetă care vizează intervenţia salvatorilor. Pompierii le-au transmis astăzi victimelor că, în lupta cu secundele, au dat totul.
România a numărat astăzi, din nou, până la 64. Cu durere, revoltă şi furie, în faţa clubului încă acoperit de cenuşa zilei de 30 octombrie 2015.
Mariana Vârlan, mama unui tânăr mort în incendiu: Copiii noi nu-i mai aducem înapoi, dar cerem vinovaţii să plătească pentru ce s-a întâmplat aici. Au murit 64 de tineri nevinovaţi
Abia luna aceasta imaginile intervenţiei haotice au fost scoase din sertar şi făcute publice. Filmul a ajuns şi la procurorii militari, care au deschis ieri un dosar penal pentru abuz în serviciu, ucidere din culpă, sustragere şi ascundere de probe.
Infracţiunea de profanare de cadavre vizează fapta adjunctului inspectorului şef ISU care a fost înregistrat când pare că insultă victimele căzute la pământ.
Eugen Iancu, tatăl unui tânăr mort în incendiu: Nu-mi dă pace că la conducerea instituţiilor statului sunt aproape aceleaşi personaje
În 2019, am intrat pentru prima oară după dezastru în clubul Colectiv. Şi l-am găsit ca în acea noapte atât de duroasă. Sticle, pahare şi scrumiere pe mese arse, cenuşă împrăştiată şi haine abandonate pe podea.
Aici este locul în care au fost găsite Carmen şi Diana, două studente la cibernetică, pe care pompierii le-au găsit ţinându-se de mână.
Ce s-a schimbat în România ultimilor patru ani?
Eugen Iancu, tatăl unui tânăr mort în incendiu: Schimbările sunt infime. Şi mult, mult prea lente. Cred că în orice alt sistem din lumea asta, la ora asta, am fi avut cele cinci centre de arşi gata
Mihai Grecea, supravieţuitor Colectiv: Lucrul bun care s-a întâmplat în aceşti patru ani este că în momentul de faţă nu se mai poate minţi cum s-a minţit. Oamenii sunt mult mai conştienţi de limitele statului şi capacităţile statului român de a interveni într-o situaţie în care trebuie să apere integritatea cetăţeanului
Grav este că în faţa unui nou Colectiv, sistemul medical tot nu ar face faţă. Avem doar 23 de paturi pentru marii arşi, cu 12 mai multe faţă de anul 2015.
"30 octombrie nu a fost doar o noapte, ci a continuat și după, pe asfaltul din fața clubului, unde s-a călcat peste mâini întinse după ajutor, în spitale, unde minciunile au permis mizeriei să se ascundă în carnea noastră, ucigând, în sala de judecată, unde adevărului i se pune palma peste gură, în tot ceea ce este acum România, 4 ani mai târziu: o șansă la schimbare, ratată. 4 ani de la Colectiv, dar noi - noi toți - continuăm să ardem", este o radiografie dureroasă, făcută de Alexandra Furnea, după cea de-a 24-a operaţie la care a fost supusă.
În această seară, în mai multe oraşe din ţară, victimele din Colectiv sunt comemorate printr-un marş al tăcerii.