Tânăra din Neamţ care a născut acasă, salvată de medici în ultima clipă. A fost "ajutată" de soţ, care luase "lecţii" de privit când a fost în Occident
O femeie a murit iar alta a ajuns în ultima clipă, în stare gravă la spital, după ce au născut acasă. Sunt două cazuri izolate, petrecute zilele acestea în Neamţ, dar care ascund, de fapt, un fenomen nevăzut şi extrem de periculos care se răspândeşte şi în România - naşterea la domiciliu. Femeile care decid asta sunt, de cele mai multe ori, la mâna unor false cadre medicale şi se expun unui pericol enorm, şi pentru ele, şi pentru copiii lor.
De Redactia Observator la 18.05.2023, 19:58Ambulanţa soseşte în grabă la spitalul orăşenesc din Târgu Neamţ, cu o femeie în stare gravă. Are hemoragie puternică şi un bebeluş de numai două zile în braţe. "A venit anemică, cu hemoragie, tahicardică, dar cu efortul medicilor de aici s-a stabilizat şi acum este bine şi ea, şi copilul", spune Dr. Mădălina Iovonea, medic primar obstretică-ginecologie.
A născut acasă, cu soţul care asistase la naşterea celorlalţi copii, în Occident
Abia atunci medicii au putut să afle întreaga poveste. Femeia, în vârstă de 32 de ani, le-a spus că mai are patru copii, toţi aduşi pe lume în Irlanda. Al cincilea copil ar fi luat-o prin suprindere, acasă, în România.
"Din declaraţiile pacientei a reieşit că a fost ajutată la naştere de către soţ, care privise în Occident cum se desfăşuraseră şi celelalte naşteri", a precizat Dr. Mădălina Iovonea, medic primar obstretică-ginecologie.
- Fenomenul nașterilor acasă în România. O femeie din Neamţ a fost la un pas de moarte, alta a murit. Apelul...
- Caz șocant în Neamț: O femeie a născut acasă, asistată de soţ, cei doi fiind asistenţi medicali. A ajuns cu...
- O gravidă de 42 de ani din Neamț a murit după ce a decis să nască acasă, cu o moașă de pe Facebook: "Un...
"A fost o naştere acasă. Ştiau că urma să se întâmple momentul şi au spus că şi-au achiziţionat diverse materiale sanitare", spune Dr. Alexandru Pătraşcu, manager Spitalul Orăşenesc Tg. Neamţ. Soţul femeii spune că nu au plănuit în niciun fel ca naşterea să se întâmple acasă. Dar medicii se tem că aceasta e doar o mică parte dintr-un fenomen grav, bine ascuns, care ia amploare în România.
Fenomenul nașterilor acasă în România
"Ne dorim să ne întoarcem la rădăcini, la tradiţii, dar asta nu înseamnă să involuăm, să ne întoarcem la practicile din Evul Mediu", este de părere Dr. Mădălina Iovonea, medic primar obstretică-ginecologie. "Riscurile sunt foarte mari şi, din păcate, putem ajunge chiar şi la deces", adaugă Dr. Alexandru Pătraşcu, manager Spitalul Orăşenesc Tg. Neamţ.
Acum patru zile, o femeie de 42 de ani a ajuns în stare critică la spital, după ce a născut acasă. Din păcate, medicii nu au reuşit să o salveze. "A stat mult prea mult acasă, până ce a fost chemată salvarea. În primul rând, cei de la savare au intubat-o, a ajuns la spital, s-au chinuit colegii noştri atât de mult", povesteşte Dr. Mircea Onofriescu, medic Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi.
"Din nefericire, la data de 15 mai, femeia de 42 de ani a decedat, în cauză poliţiştii continuând cercetările cu privire la sărvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă", a declarat Ramona Ciof, Inspector IPJ Neamţ.
Naşterea acasă se practică în mod legal şi cu personal calificat mai peste tot în Europa, America şi Canada. În România, orice încercare de a legaliza această practică, a eşuat. "De foarte multe ori, fiind moaşă independentă, primesc asemenea propuneri. Nu m-am dus niciodată pentru că, le-am spus, nu este legal", mărturiseşte Vania Limban, moaşă independentă.
Dar româncele au continuat să facă asta. Căutând sprijin pe internet şi riscând astfel atât viaţa lor şi a copiilor lor. "Studiile ne-au arătat că naşterea la domiciliu, riscul de mortalitate maternă şi neonatală, e de patru ori mai mare decât orice naştere la spital", spune Radu Vlădăreanu, Societatea de Obstetrică-Ginecologie.
Iar țara noastră are cea mai mare rată a mortalității neonatale din Europa, de aproape două procente.