Tânără din Hunedoara, obligată să plătească daune pentru un comentariu pe Facebook, secretarului Primăriei
Atenţie la comentariile pe care le faceţi pe reţele de socializare. O tânără din Hunedoara a fost obligată de instanţă să-i plătească daune morale unui bărbat pe care l-a jignit pe Facebook.
De Redactia Observator la 23.04.2019, 20:42Atenţie la comentariile pe care le faceţi pe reţele de socializare. O tânără din Hunedoara a fost obligată de instanţă să-i plătească daune morale unui bărbat pe care l-a jignit pe Facebook. Omul şi-a angajat un avocat şi i-a cerut celei cu care se afla în dispută 30 de mii de lei. La capătul unui proces de aproape un an, a reuşit să demonstreze că postarea cu pricina l-a afectat emoţional.
”Ea a avut nişte litigii cu primăria pe care le-a pierdut şi a început să mă denigreze acolo pe acea pagină în tot felul. M-a făcut "Prostul satului!", a explicat bărbatul care a cerut tinerei daune morale.
Dănuţ Lăslău este secretarul primăriei Hunedoara. Şi primul cetăţean al judeţului care a obţinut despăgubiri, după ce o femeie l-a jignit într-un comentariu, pe Facebook.
DĂNUŢ LĂSLĂU, secretarul Primăriei Hunedoara: A scris un articol defăimător pe o pagină, pe un grup, în care mă defăima, mă compara cu un secretar de CAP, ma facea prostul satului si în tot felul.
Omul a salvat postarea şi a dus-o în instanţă, unde a cerut daune morale de 30 de mii de lei. La nouă luni distanţă, a venit şi sentinţa.
Judecatorii au apreciat ca respectivul comentariu i-a afectat demnitatea reclamantului si i-a adus atingere onoarei acestuia, dar si membrilor familiei care au citit cuvintele jignitoare!! Instanta a obligat-o pe cea care a facut postarea sa-i plateasca reclamantului 2 mii de lei, daune morale.
DĂNUŢ LĂSLĂU, secretarul Primăriei Hunedoara: Eu îi încurajez pe toţi cei care se simt defaimati să acţioneze in instanță, pentru ca nu este normal un asemenea limbaj.
Decizia este o premieră doar în Hunedoara, pentru că la nivelul ţării s-au mai înregistrat astfel de sentinţe, după ce Înalta Curta a decis în 2013 că Facebook este spaţiu public. Practic, utilizatorii reţelei pot fi oricând trimişi în judecată dacă nu-şi aleg cum trebuie cuvintele.
ALINA TUGEARU, avocat: Chiar şi noi avem in lucru o astfel de actiune, este un subiect de interes, e normal sa fie asa pt ca sub palaria scrisului si a acestui virtual se ajunge de multe ori sa se vorbeasca mai urat decat poti vorbi face to face.
Sentinţa instanţei din Hunedoara nu este definitivă. În România, Facebook are 10 milioane de utilizatori în timp ce Instagram, a doua cea mai populară reţea de socializare, numără aproape un milion de conturi.