Tatăl Anastasiei, despre legea care poartă numele fiicei sale, ucisă de o şoferiţă fără permis. "Fetiţa nu mai este, ea se plimbă lejer"
Moartea unei fetiţe de 4 ani, ucisă de o şoferiţă fără permis, schimbă legea în România. Şoferii băuţi, drogaţi şi fără permis care omoară pe şosele vor ajunge direct la închisoare. Legea Anastasia a trecut astăzi de Parlament şi va ajunge la Preşedinte pentru a fi semnată. O iniţiativă bună, dar care lasă totuşi portiţe de scăpare pentru şoferi, spun specialiştii.
De Cristina Filip la 28.06.2023, 20:04Anastasia s-a stins din viaţă anul trecut de Ziua Copilului. Fetiţa abia împlinise patru ani. Se juca cu prietenii în faţa casei când a fost zdrobită de o maşină, condusă de o şoferiţă de 28 de ani care nu avea permis de conducere, ci cursuri de şofat făcute în Suedia. Femeia de la volan este cercetată şi acum pentru uciderea copilei.
Daicu Cristian, tatăl Anastasiei: Au rămas aşa toate. Fetiţa nu mai este, ea se plimbă lejer. Am înţeles că mai şi conduce. Nu mi-a accidentat-o, mi-a omorât-o. Nu e accidentată, e vorba că nu mai este!
Bilanţul negru continuă să crească de la an la an.
Cătălin Codescu, asociaţie victime: În continuare, şoselele din România sunt cele mai pătate de sânge din Uniunea Europeană.
În 2022 au fost înregistrate 4711 accidente rutiere din care au rezultat peste 5.000 de morţi şi răniţi. Dintre acestea, 236 au fost provocate de şoferi care au urcat la volan după ce au consumat alcool, iar alte 10 de şoferi care erau sub influenţa drogurilor.
Legea Anastasia, care poartă numele copilei, îşi propune să schimbe statisticile. Practic toţi şoferii băuţi, drogaţi şi fără permis care provoacă accidente rutiere mortale vor ajunge după gratii.
Robert Cazanciuc, iniţiator: E vorba de modificarea Codului Penal care nu mai permite instanţelor de judecată să pronunţe suspendări de executare.
Daicu Cristian, tatăl Anastasiei: Îmi doresc la cât mai multe legi care să ajute lumea. Chiar e o veste bună. Eu sunt mulţumit, e bine că s-a aprobat. O să fie chiar o treabă care o să mă bucure.
Cătălin Codescu, asociaţie victime: Aici nu ar mai trebui să vorbim de culpă, aici trebuie să mergem direct spre intenţie indirectă pentru că astfel de indivizi şi-au asumat.
"Fac Iaşi-Bucureşti mereu şi întâlnesc oameni de genul ăsta. Mi se pare foarte bună legea."
"E cea mai bună variantă. Pentru droguri, vă dau cuvântul meu de onoare, le-aş da pedeapsa capitală."
Iniţiativa lasă totuşi portiţe de scăpare pentru şoferi
Adrian Cuculis, avocat: Vorbim despre imposibilitatea de aplicare a acestei legi în condiţiile în care persoana care este depistată ca circulând sub influenţa băuturilor alcoolice sau anumitor substanţe interzise refuză să îi fie prelevat sânge.
Practic, dacă nu se poate dovedi că şoferul a băut sau a consumat droguri, legea Anastasia nu se aplică. Iar conducătorul auto ar putea scăpa cu o pedepasă cu suspendare.