Mici contaminaţi cu salmonella. Doar 20 de kilograme au fost retrase de la vânzare, restul s-au vândut
Alertă alimentară. Carne de mici infectată cu salmonella a ajuns pe mesele românilor. Doar într-un singur judeţ a fost vândută o tonă şi jumătate de pastă de mici contaminată cu bacteria provenită din fecale.
De Redactia Observator la 08.03.2019, 19:52Alertă alimentară. Carne de mici infectată cu salmonella a ajuns pe mesele românilor. Doar într-un singur judeţ a fost vândută o tonă şi jumătate de pastă de mici contaminată cu bacteria provenită din fecale.
Alerta a fost dată de inspectorii veterinari din Mureş, după ce un laborator din Bucureşti i-a avertizat că două dintre cele cinci probe de pastă de mici primite pentru verificare conţin salmonela. Carnea infectată provine de de la o fabrică din Târnăveni şi a fost distribuită într-un lanţ de hipermarketuri.
Kincses Sandor, director la DSVSA Mureş: Din materia prima mai exista o cantitate de 1.100 de kilograme care a fost pusa sub sechestru si in functie de rezultate, cantitatea respectiva va fi distrusa prin incinerare.
O tonă şi jumătate de carne tocată contaminată cu salmonela a ajuns în peste o mie cinci sute de casolete cu pastă de mici. Grav este că doar 20 de kilograme au fost retrase de la vânzare, restul ar fi fost cumpărate deja deoarece produsul a expirat ieri.
Producătorul din Târnăveni, parte a unui important concern german, ar fi notificat hipermarketurile cu care are contract să-şi anunţe clienţii să returneze marfa.
Reporterii Observator au găsit vineri porţile fabricii închise.
Producătorul are peste o sută de angajaţi care vor fi trimişi să-şi facă analize. Nu este exclus ca bacteria să fi ajuns în carne chiar de pe mâinile lor.
Kincses Sandor, director la DSVSA Mureş: Mai mult ca sigur este o salmonela de contact, un criteriu de igiena, contaminarea s-a putut face pe orice treapta a lantului de productie, depozitare, transport.
Salmonela este o bacterie care provoacă boli infecțioase şi este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare. Bacteria trăieşte în intestine și se transmite prin fecale. Infectarea cu salmonela este contagioasă şi are loc şi atunci când un aliment este atins de o persoană care nu s-a spălat pe mâini.
Irina Filipescu, medic specialist boli infecţioase: Exista specii care sunt patogene pentru om si care ingerate, prin consumul acestor alimente care nu sunt preparate termic sau sunt insuficient preparate, pot duce la simptome de tip digestiv, scaune diareice, greata, varsaturi.
În cazuri grave, Salmoneloza, adică infecţia cu Salmonela, atacă organele interne. Bacteria trece din intestin în sânge, slăbeşte sistemul vascular şi provoacă chiar şoc septic. Cei care prezintă greaţă, vărsături ori dureri abdominale după ce au mâncat un aliment suspect, trebuie să se prezinte urgent la medic.
În lipsa unei notificări din partea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare nu se ştie în câte judeţe a ajuns pasta de mici cu Salmonela, produsă la Târnăveni. Reprezentanţii fabricii nu au putut fi contactaţi pentru explicaţii.