Proiectul cultural "Touch me not - politicile corpului" a luat sfârșit. Tema principală a fost discriminarea
Proiectul cultural "Touch me not - politicile corpului", o iniţiativă îndrăzneaţă care şi-a propus să schimbe mentalităţi, se încheie după 10 dezbateri în cinci dintre cele mai mari oraşe din România.
De Redactia Observator la 16.10.2019, 17:20Proiectul cultural "Touch me not - politicile corpului", o iniţiativă îndrăzneaţă care şi-a propus să schimbe mentalităţi, se încheie după 10 dezbateri în cinci dintre cele mai mari oraşe din România.
Regizorul Adina Pintilie a coordonat turneul educaţional de dezbateri, care a avut ca scop principal vizionarea filmului, urmată de un dialog cu actorii.
Corpul devenit "câmp de luptă" pentru ideologii, intimitatea şi dizabilitatea sau drepturile femeii şi egalitatea de gen sunt doar câteva dintre subiectele abordate de cei prezenţi.
Câştigător al Ursului de Aur în 2018, filmul "Touch me not" a stârnit nenumărate controverse în rândul spectatorilor. Iar toamna aceasta, regizorul Adina Pintilie i-a oferit publicului şansa unui dialog.
Adina Pintilie, regizor: În timpul lansării în cinematografe, am început să primim invitaţii de la universităţi din ţară şi afară, de la diverşi profesori, cărora li s-a părut foarte interesant să aducă, nu doar filmul studenţilor, ci şi formatul de dezbatere Touch me not - politiciile corpului. 31:46
Astfel, spectatorii au avut ocazia să îi întâlnească pe actori şi să îşi împărtăşească experienţele.
Thomas Lemarquis, actor: A fost un mod ciudat şi nou să vezi un film astfel. Deseori, ca actor, încerci să ocoleşti anumite lucruri cu care nu eşti confortabil. Acest film te scoate din zona de confort şi acolo găseşti comori de care nici nu ştiai. Am intrat în film ca fiind un personaj, Tudor. Şi am sfârşit prin a fi eu, Thomas.
Adina Pintilie, regizor: Conversaţia cu publicul, cred eu, a fost foarte intimă a mers în profunzime. Am lucrat cu disconforturile fiecăruia dintre noi. Publicul românesc este unul dintre cele mai sensibile şi mai deschise şi mai curioase. În ciuda aşteptărilor cu care vii- că avem o educaţie tradiţionalistă, dimpotrivă sunt mulţi oameni sensibili şi care, chiar dacă au disconfturi povestesc despre ele.
Participant: Mi-a plăcut enorm de mult. Mi se pare un film extraordinar care pune foarte multe probleme, este controversat. Un film care îţi clatină foarte mult din prejudecăţiile şi etichetele sociale.
Participant: Demult voiam să văd acest film şi când am văzut că avem bonus o confruntare de idei, cu atât mai bine.
Participant: Wow atât, am avut în cap şi de-asta am ales să mai vin o dată să-l văd.
Pentru că filmul abordează o temă pe care oricine o poate discuta la nesfâşit: discriminarea. Iar Christian şi Grit fac parte dintre cei care vor să lupte împotriva acesteia.
Ei formează un cuplu şi în viaţa reală, iar experienţa în România a fost una cu totul specială.
Christian Bayerlein: Este foarte important că filmul este o conversaţie. Aşa că suntem interesaţi de ceea ce simte publicul şi de poveştile lui.
Grit Uhlemann: Oamenii din România care au văzut filmul sunt foarte deschişi. Ne-am împărtăşit poveşti intime.
Iar mesajul principal este cât se poate de clar.
Christian Bayerlein: Îndrăzneşte să încerci lucruri noi, îndrăzneşte să te descoperi şi nu te lăsa descurajat de nimic.