Tradiţii şi obiceiuri în Joia Mare. De ce obişnuiesc oamenii să facă focuri pe morminte în această zi
Potrivit tradiţiei, în Joia Mare se fac focuri mari pe morminte şi în gospodării, pentru pomenirea celor decedaţi şi pentru alungarea spiritelor rele. Ritualul se păstrează cu sfiinţenie în câteva sate din Dolj şi Satu Mare. Azi dimineaţă, înainte de răsărit, sătenii au aprins focurile din Joia Mare pentru a-i cinsti pe cei care au trecut în nefiinţă, într-un stil unic.
De Redactia Observator la 21.04.2022, 17:26Încă de la primele ore ale dimineţii, în satul Salcia din judeţul Dolj, se aprind Focurile din Joia Mare. Oamenii adună vreascuri uscate şi le dau foc chiar în faţa caselor, pentru a-şi comemora apropiaţii trecuţi în nefiinţă. Ritualul continuă apoi la cimitir, unde femeile din sat aprind focuri şi pe mormintele celor dragi.
Femeie: Facem focul, aprindem o lumânare. Aşa se face, aşa s-a obişnuit din bătrâni.
Femeie: Ca să se încălzească morţii. Este pentru încălzirea morţilor. Facem şi în curte acasă, facem focul. Aşa sunt obiceiurile.
Femeie: Focul aşa este de când s-a pomenit pământul. Cică se încălzesc morţii la focul ăsta.
Ritualul se păstrează şi în satele din Ţara Oaşului. Şi aici, în Joia Mare, sătenii aprind focuri pentru alungarea spiritelor rele.
Romulus Augustin, preot: Aprinderea focului, obieci al locului, obicei străvechi, care nu aparţine cultului sau a bisericii, ci locului, satului.
Femeie: De când eram copil mic ne întreceam care avea mai mare grămada, să fie mai mare focul. Zic bătrânii că dacă aproprii călcâiele de foc nu o să ai dureri de picioare sau nu se apropie şerpi de casă, aşa se zicea mai demult.
În Joia Mare se face ultima pomenire a morţilor din Postul Mare.