Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Tradiții și obiceiuri de Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Mii de oameni, așteptați să urce pe Dealul Patriarhiei

Este zi de mare sărbătoare pentru bucureşteni. Este prăznuit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte se află în Catedrala Patriarhală. Astăzi sunt aşteptaţi şi cei mai mulţi credincioşi la racla sfântă. 

de Redactia Observator

la 27.10.2024 , 10:49

Oamenii care vor să se închine astăzi la sfintele moaşte vor avea ceva de aşteptat. Ieri, sper exemplu, au stat şi peste 10 ore pentru a ajunge a raclă. Vorbim despre a doua noapte de pelerinaj pe Dealul Patriarhiei. Şi la această oră sunt foarte multe persoane, coada are peste o sută de metri şi vor veni din ce în ce mai mulţi pe parcursul zilei. Sunt oameni veniţii din toate colţurile ţării.

Pelerinajul din Dealul Mitropoliei se va încheia luni, 28 octombrie.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, sărbătorit în 27 octombrie

Sursa foto: Hepta
Vezi și

În 27 octombrie este cinstit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor. Sfântul s-a născut la sud de Dunăre, în Bulgaria. A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul "imperiului" vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de fraţii Petru şi Asan. Iubind viaţa ascetică, el s-a retras într-o peşteră. Nu se ştie cât timp a stat acolo şi nici când a murit, dar tradiţia spune că, înainte de a muri, el s-a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu. Moaştele sale au fost aşezate în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din Bucureşti.

Pe acelaşi subiect

Racla cu moaştele Cuviosului Dimitrie este scoasă, în fiecare an, în procesiune pe străzile Bucureştiului şi aşezată într-un baldachin special amenajat lângă Catedrala Patriarhală.

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Dimitrie cel Nou

Sfântul Dimitrinie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului, a fost ucis pentru că a mărturisit credinţa creştină şi nu a vrut să se închine la zei. În credinţa populară, Sfânul Dimitrie este vestitorul iernii.

Se spune că în această zi, căldura intră în pământ şi gerul începe să îşi arate colţii.

Ziua Sfântului Dimitrie cel Nou este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri, menite să aducă binecuvântare și ocrotire. La fel ca în ziua Sfântului Dumitru, se fac pomeni pentru sufletele celor adormiți şi se împart alimente. Un alt obicei spune că se aprind câte zece lumânări la mormintele celor care au trecut la cele veșnice fără să fi avut lumânare. Mormintele sunt împodobite cu flori de toamnă și, cine nu poate face cele de mai sus, se roagă pentru sufletele celor adormiți.

Se spune că vremea din ziua Sfântului Dimitrie cel Nou anunţă cum va fi iarna. Dacă este o zi senină și caldă, iarna va fi blândă, iar dacă este frig și plouă, iarna va fi grea. În unele zone, oamenii aprind focul în curți, pentru a alunga spiritele rele și a proteja gospodăriile de cele rele.

Tot la tradiții și obiceiuri de Sfântul Dimitrie cel Nou (Basarabov) este și credința potrivit căreia cei care au un necaz trebuie să îl mărturisească Cuviosului Dimitrie, căci în această zi de sărbătiare rugăciunile sunt ascultate de Dumnezeu prin intermediul Cuviosului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Mergeţi să votaţi la alegerile parlamentare?
Observator » Evenimente » Tradiții și obiceiuri de Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Mii de oameni, așteptați să urce pe Dealul Patriarhiei