Trei hidrocentrale mari, pentru care s-au cheltuit sute de milioane de euro, sunt ţinute "pe uscat" de 30 de ani
Independenţa energetică a României are robinetul pe minim, din cauza birocraţiei. Trei hidrocentrale mari, construite pe Jiu şi alta pe Valea Mureşului, la Răstoliţa, sunt la un pas de porni, după ce au stat "pe uscat" timp de 30 de ani. Toate pot produce energie cât să alimenteze 200.000 de locuinţe.
De Alex Prunean la 17.03.2022, 10:10Suntem în Răstolița, la 60 de kilometri de Târgu Mureş. Aici, în Munţii Călimani, de mai bine de 30 de ani, se lucrează la o hidrocentrală de mărime medie, care ar putea produce energie electrică, suficient cât să alimenteze un oraş de dimensiunea Reghinului. Până acum, statul roman a investit in aceasta hidrocentrală peste 140 de milioane de euro, şi dacă ar funcţiona, ar putea a produce energie de peste 2 milioane de euro anual. Vorbim doar despre etapa 1, cu înălţimea barajului de 65 metri, exact cum îl vedeţi acum, pentru că în etapa a doua, acesta va fi mărit pana la 105 metri, iar producţia de energie se va dubla.
În ultimele 3 decenii, proiectul s-a blocat în diferite etape
Deocamdată, sunt doar cifre pe hârtie, pentru ca în ultimele 3 decenii, proiectul s-a blocat în diferite etape. De la probleme financiare, până la cele ridicate de activiştii de mediu: hidrocentrala se află în aria protejată Natura 2000. Autorizaţia de mediu, expirată în 2019, nu a mai fost înnoită. Şi se pare că nici nu va mai fi nevoie de una. De Senat tocmai a trecut o propunere prin care hidrocentrala va fi scoasă din aria protejată.
După terminarea lucrărilor, exact in acest loc va fi fundul unui urias lac de acumulare, cu peste 10 milioane de metri cub de apă. Acest lucru nu se va intampla prea curand, pentru ca trebuie defrisate peste 100 de hectare de padure de pe fundul si peretii lacului, iar umplerea acestuia va dura cel putin 6 luni. Ar fi încă o măsură controversată, reevaluată în noul context energetic. Apoi vor putea începe probele la instalatiile din baraj. Termenul de finalizare a fost amânat pentru anul 2023, dar sătenii nu sunt prea optimişti. În prezent, energia obţinută din hidrocentrale reprezintă în jur de 30% din totalul energiei produse în România. Hidroelectrica nu a oferit deocamdată pentru Observator un punct de vedere despre barajul de la Răstoliţa.