Panica, răspândită cu viteza epidemiei. Trei universităţi din ţară şi-au suspendat cursurile
Virusul fără frontiere ne obligă aşadar la măsuri extreme. Sunt filtre în aeroporturi şi în vămi pentru a-i verifica pe toţi cei care vin din zonele-focar din Italia.
De Redactia Observator la 25.02.2020, 12:19- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Medicii din toată ţara sunt asaltaţi cu apeluri.
- Copiii, profesorii şi şoferii au fost trimişi în izolare la domiciliu.
Virusul fără frontiere ne obligă aşadar la măsuri extreme. Sunt filtre în aeroporturi şi în vămi pentru a-i verifica pe toţi cei care vin din zonele-focar din Italia. Zeci de români şi străini speriaţi ajung la spitalele din toată ţara pentru a face testele. Trei universităţi din ţară şi-au suspendat cursurile. În Italia virusul chinezesc a ucis şapte oameni şi a îmbolnăvit peste 230.
Medicii din toată ţara sunt asaltaţi cu apeluri. Peste tot, o singură urgenţă: coronavirusul. Cele mai multe solicitări vin de la oameni care s-au întors din Italia. La Alba Iulia o familie care a revenit dintr-o zonă focar, Veneto, a ajuns la spital. Mama şi copilul au rămas internaţi. Sunt doar doi dintre suspecţii de coronavirus de la noi.
Copiii, profesorii şi şoferii au fost trimişi în izolare la domiciliu. În fiecare zi, medicii DSP vor lua legătura cu ei. telefonic. Personal, nu se pot deplasa să-i verifice.
La cinci zile de la izbucnirea epidemiei în Italia, s-au luat primele măsurile extreme şi la noi. În Arad, conducerea Universităţii Vasile Goldiş a suspendat cursurile, preventiv, din cauza numărului prea mare de studenţi italieni.
Iar, în Bucureşti, copiii dintr-o clasă au fost trimişi acasă. Două educatoare şi o învăţătoare sunt izolate la domiciliu după ce au stat aproape o săptămână în regiunea Veneto pentru un proiect Erasmus. S-au dus singure la Spital pentru analize, dar asta după ce, fără să ştie de alertă, s-au întâlnit deja cu o clasă de elevi.
Într-o altă parte a ţării, la Bechet, coronavirusul a scos oamenii în stradă. Localnicii cer autorităţilor să nu ţină în carantină pe nimeni în oraşul lor.
În tot acest timp, în România, ajung valuri de români din Italia. Numai ieri şi doar la Otopeni au sosit trei avioane din Bergamo.
Iar pe Aeroportul din Sibiu s-a dat alarma, după ce un italian sosit de la Veneţia a acuzat stări febrile. Bărbatul de aproximativ 30 de ani a fost ridicat cu o izoletă de ISU chiar din aeroport şi a rămas, izolat, sub observaţie, la secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean. Fluxul sosiri de la aerogară a fost dezinfectat.
De altfel, toate aeroporturile din România au făcut fluxuri separate pentru astfel de cazuri. Pasagerii sunt evaluaţi medical la coborârea din avion.
Pasageră din Italia: Ne-au pus să completăm un formular, să spunem din ce zonă am ajuns, dacă am intrat în contact cu persoane bolnave, dacă avem ceva simptome, ne-au luat temperatura şi în rest e ok, ne-au dat drumul.
Şi pe Aeroportul "Ştefan cel Mare" din Suceava autorităţile au luat măsuri de protecţie.
Florentina Grosieru, asistent medical aeroportul Ştefan cel Mare din Suceava: Intră într-un filtru de trecere spre Poliţia de Frontieră, vor rămâne rămâne cantonaţi, unde vor completa un formular cu toate, ţara de unde provin, timpul petrecut de şedere în România şi dacă au intrat în contact cu persoane din zona respectivă.
Pasagerii care ajung în ţara noastră din Italia nu par speriaţi. Mai optimişti sau mai pesimişti, cu toţii vin dintr-o Italie blocată, paralizată, pe alocuri de epidemia de coronavirus. Şapte regiuni sunt, de ieri, închise.
Piemont, Veneto, Lombardia, Liguria, Emilia Romagna, Friuli Venezia si Trentino. Măsurile de siguranţă impuse de Guvern sunt menţinute cu.arma la piept. Un cameraman Observator a filmat în Veneţia.
În tot nordul Italiei rafturile magazinelor sunt goale, măşti sau dezinfectant nu se găsesc pe nicăieri, şcolile, teatrele sau bisericile au fost toate închise.
Rudele românilor aflaţi în regiunile închise din Italia au luat cu asalt supermaketurile din ţară. În oraşul Borşa, din Maramureş, oamenii au cumpărat baxuri cu ulei, zahăr şi făină pentru a le trimite celor din peninsulă.
Chiar şi paradele de modă au fost anulate. Mădălina Doroftei, un model român stabilit la Milano, descrie situaţia dramatică de acolo.
Guvernul Italian a dat mai multe ordonanţe de urgenţă. Unele dintre măsuri sunt obligatorii, iar încălcarea lor se pedepseşte cu până la trei luni de închisoare. Dar nu asta îi sperie cel mai tare pe oameni, ci virusul.
Un bucătar dintr-un spital din Milano face un apel către românii din Italia şi îi roagă să nu se întoarcă acasă.
Român din Milano: Aşa riscăm să ducem părinţilor şi rudelor şi neamurilor noastre acest virus care ar putea face ravagii.
În Italia trăiesc, un milion şi jumătate de români.