Trenul spre Otopeni ar putea forța mutarea unei piste a aeroportului cu 400 de metri
Epopeea căii ferate care ar urma să lege Gara de Nord din Capitală de Aeroportul Otopeni continuă cu noi controverse. Şinele nu doar că ar trece prin curţile localnicilor, dar ar putea afecta şi siguranţa traficului aerian.
De Redactia Observator la 21.07.2019, 23:16Epopeea căii ferate care ar urma să lege Gara de Nord din Capitală de Aeroportul Otopeni continuă cu noi controverse. Şinele nu doar că ar trece prin curţile localnicilor, dar ar putea afecta şi siguranţa traficului aerian. Potrivit unor surse, una dintre pistele aeroportului ar trebui să fie mutată câteva sute de metri mai departe. Scandalul ia amploare, în vreme ce oficialii din Transporturi refuză să ofere explicaţii.
Peste 400 de avioane aterizează şi decolează zilnic de la Otopeni. În calea sutelor de zboruri, trenul spre aeroport ar putea pune bariere, spun controlorii de trafic aerian. INTRA GRAFICA Proiectul presupune construirea unei căi ferate peste Drumul Naţional 1, până în parcarea Terminalului Sosiri. Doar că linia ar trece chiar pe lângă Pista 1.
FLORIN DIACONU, lider sindicat ROMATSA: E evident că, atât timp cât construcţia respectivă se va face în zona şi în panta de aterizare, e mare, mare probabilitatea ca acest lucru să afecteze venirea la aterizare. E clar că această pistă ori nu se va putea folosi în anumite condiţii, ori va prezenta un anumit grad de risc.
Ba chiar ar fi nevoie ca pista să fie mutată la cel puţin 400 de metri distanţă, spun surse din aviaţie. Nu e singurul obstacol.
Trenurile care vor opri în staţiile Carpaţi, Pajura, Chitila Sud, Mogoşoaia şi halta Odăile, vor trece foarte aproape de zeci de case de pe traseu.
ROXANA MARISOIU, proprietara unei locuințe din Otopeni: Vă rog să vă imaginaţi cam cum o să vină trenul pe aici, prin faţa noastră, iar noi o să fim protejaţi de o protecţie de zgomot. Atât valorează vieţile noastre pentru autorităţile noastre.
MIHAELA DINU, proprietara unei locuințe din Otopeni: Ne distrug viaţa şi munca de o viaţă. Cum să stăm cu trenul în curte?
Proprietarilor afectaţi, statul le oferă despăgubiri sub preţul zonei, acuză oamenii.
LAURENŢIU GÂNDU, proprietarul unei locuințe din Otopeni: Banii, din ce am înţeles, în jur de 34 de euro pe metru. Renunţ la o parte din teren, ideea e cu ce rămâi după. Gălăgie, zgomot sau trepidaţii.
Nici CFR şi nici ministerul Transporturilor nu au vrut să comenteze situaţia. Într-un comunicat, CFR Infrastructură menţionează doar că noua construție nu va afecta nici proprietățile și nici accesul la acestea. Linia care leagă Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă este una dintre cerințele impuse autorităţilor pentru ca România să poată găzdui meciurile din cadrul Campionatului European de Fotbal din vara lui 2020.