Lefkada, paradisul grecesc fără niciun caz de infectare cu coronavirus. Manager de hotel: "Românii sunt clienţii mei favoriți" (Video)
Există locuri în lume unde, dacă n-ar fi fost televizorul sau internetul, oamenii nici n-ar fi ştiut că e pandemie de coronavirus. De exemplu, insula Lefkada, din Grecia. Echipa Observator a ajuns acolo şi a găsit o atmosferă relaxată, cu localnici care abia aşteaptă oaspeţi din străinătate. În Lefkada n-a fost niciun caz de infectare cu covid 19. Măsurile de protecţie există, pentru că aşa o cere legea, dar oamenii cred că acesta e un loc binecuvântat, în care nimic rău nu li se poate întâmpla. În plus, românii par sa aibă un loc special rezervat în inima grecilor din acest colţ de lume.
De Alexandra Marin la 19.06.2020, 21:18- 7% dintre localnicii din Lefkada vorbesc limba română.
- Turiștii români, extrem de apreciați în Lefkada.
Lefkada, Grecia. O bucată de paradis, la peste o mie de kilometri de România și vreo 13 ore de mers cu mașina. Un loc care, în alți ani, ar fi fost plin de oameni de toate vârstele, de pe toată planeta.
Dar pandemia a blocat și a închis totul - școli, restaurante, baruri de pe plajă și planuri de vacanță. Însă n-a putut schimba și felul de a fi al grecilor care iubesc să traiască liber, înconjurați mereu de oameni. Ne spune asta o româncă stabilită pe aceste meleaguri.
Gabriela Gantzia, româncă stabilită în Lefkada: Nu poți să spui bună, ce faci, fără să zâmbești, fără să te îmbrățișezi, fără să dai mâna. Deci, pentru noi, astea nu s-au oprit niciodată și nici pe timpul pandemiei. Și grecul nu o să moară niciodată și nu o să se teamă niciodată de niciun virus datorită stilului de viață pe care l-a moștenit.
O fi fost de la stilul de viață, o fi fost de la noroc, dar Lefkada n-a avut niciun caz de infectare cu covid 19. Un motiv de mare mândrie pentru localnicii care, cu inima largă, deschid acum porțile pentru turiști. Mai ales pentru cei care vin din România. Există aici o legătură strânsă între cele două popoare, care se vede cu ochiul liber și se aude la orice pas.
Auzind vorbă românească, doua doamne se opresc lângă masa noastră. Și ne abordează tot în limba română.
Maria Katwpodi, medic care a studiat la Iași: Am fost studentă la Iași și am stat acolo șapte ani și pentru mine Iașiul și România este a doua mea țară, după Grecia. De obicei, pentru români, Grecia este a doua țară a lor, sper.
Se vorbeste româneşte pe terase, în bucătării de restaurante, pe stradă, dar și în instituții publice.
Facem cunoștință cu Ioanis Vitzimanos, viceprimar al orașului Lefkada, născut și crescut în Grecia, dar școlit în România.
Ioanis Vitzimanos, viceprimar Lefkada: Știu românește pentru că am făcut școala în Timișoara, Facultatea de Construcții.
Cam 7 la sută din populația insulei vorbește limba română. Cei mai mulți sunt conaționali care au venit aici în vacanță și n-au mai plecat. Nely e unul dintre ei. E genul acela de persoană care parcă trăiește într-o perpetuă vacanță.
Iarna călătorește prin lume, vara administrează un restaurant în Lefkada. Anul acesta, pandemia a prins-o în Columbia. Dar imediat ce s-au deschis granițele, cu primul avion, a plecat spre Grecia. Ca sa aibă timp să pregătească terasa pentru turiști. Deocamdată, atmosfera e încă neobişnuit de relaxată pentru un restaurant grecesc, la mijloc de iunie.
Nely Vretou, româncă stabilită în Lefkada: S-a deschis restaurantul pe 1 iunie și de atunci merge foarte greu. Sunt zile în care sunt doar două mese, trei mese, au fost zile în care s-au făcut 30 de euro de la 5 după amiaza până la 1 noaptea, deci este o situație foarte grea.
Așa pustie n-a fost niciodată insula. Pe plajă, la tavernă, sunt doar grupuri răzlețe de localnici. Pentru Nely, un ochi râde, altul plânge - e bine că plajele nu mai sunt așa de aglomerate, dar e foarte rău pentru veniturile insularilor.
Nely Vretou, româncă stabilită în Lefkada: Vara este foarte aglomerat. Din păcate, în momentul acesta, totul este închis și așteptăm să se deschidă. Niciodată nu am mai văzut stațiunea aceasta atât de pustie. Doar iarna, iarna fiind ceva normal. În perioada de vară niciodată. Primii turiști începeau să vină aici în luna mai.
Insula e mai pregătită decât oricând să își primească oaspeții. Tavernele au așezat mesele regulamentar, chelnerii poartă viziere, în hoteluri spațiile au fost regândite în așa fel încât turiștii să stea la distanță.
Un manager de hotel susține că "turiștii români sunt favoriții mei. Îi cunoaștem de cum vin pentru că ei întotdeauna vin cu mașina, fiind atât de aproape, și ajung foarte dimineață. Sunt niște oameni ușor de mulțumit, nu cer niciodată nimic, sunt un pic stresați când ajung aici, dar după ce intră în hotel spun că totul e în regulă".
Nely Vretou, româncă stabilită în Lefkada: Avem foarte, foarte mulți turiști români unde ne aflăm acum, în Porto Katsiki. Vara este plin cu mașini cu numere din România. Eu sper ca și anul acesta să avem foarte mulți turiști români. Sunt sigură că vin aici pentru că este o insulă foarte sigură și e o insulă care e conectată, nu e nevoie de feryboat, foarte ușor se ajunge pe insula asta.
Ioanis Vitzimanos, viceprimar Lefkada: În mod normal, toată lumea e speriată să meargă undeva. Și mie mi-ar fi frică să merg în România, de exemplu. Dar, cum v-am mai spus, viața merge mai departe, vacanțele sunt vacanțe, toată lumea are nevoie de o vacanță și de asta și suntem aici, să așteptăm oamenii.
A venit timpul să ne luăm "la revedere" de la Lefkada, una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei. Noi ne continuăm călătoria. Vom merge către Albania, către Muntenegru, iar destinația finală va fi Croația.