Ultimele săptămâni cu TVA 5% la apartamente. Cât va ajunge din ianuarie unul de 110.000 euro
Românii care îşi doresc o locuinţă nouă trebuie să se grăbească dacă vor să o cumpere mai ieftin. De la 1 ianuarie, TVA-ul pentru imobilele de până în 120 de mii de euro va fi majorat cu 4%. Diferenţa de câteva mii bune de euro a convins pe mulţi să încheie contractul chiar dacă achiziţia nu era o urgenţă
De Ingrid Tîrziu la 20.11.2023, 20:13Creşterea TVA la locuinţele noi, de până în 120 de metri pătraţi, care valorează până în 120 000 de euro, face parte din pachetul fiscal gândit de Guvern pentru a aduce mai mulţi bani la buget.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Acest apartament din nordul Capitalei are 2 camere şi este listat la 105.000 de euro plus TVA, adică undeva la 110.000 de euro, dacă este achiziţionat până la finalul anului. De la 1 ianuarie, însă, aceeaşi locuinţă, după aplicarea noii cote de TVA va costa 114.500 de euro.
Creşterea TVA la locuinţele noi face parte din pachetul fiscal gândit de Guvern pentru a aduce mai mulţi bani la buget
Viitorii proprietari nu vor să piardă nici timpul şi nici banii. Este şi cazul lui Gabriel şi al Alexandrei, care se grăbesc să-şi găsească locuinţa anul acesta.
- Greşeala clasică a proprietarilor care rămân cu apartamentele nevândute. Valoarea lor scade chiar şi cu 20%
- O româncă de 40 de ani, eroină în Austria. A salvat un om din mijlocul flăcărilor care au cuprins un bloc de...
- Bătălia chiriilor între București și Cluj-Napoca. Cu cât s-a închiriat o locuință în luna octombrie: cele...
Gabriel, cumpărător: În funcție de ceea ce găsim, bloc nou, vechi sau casă. Dacă găsim ce ne trebuie și ce ne mulțumește putem să-l achiziționăm în cel mai scurt timp.
Ingrid Tîrziu, reporter Observator: Interesul crescut se vede şi în datele de la Cadastru. În luna octombrie a acestui an, la nivelul României s-au achiziţionat 64.000 de imobile, cu 8.000 mai multe decât în septembrie. Iar în noiembrie, cererea de evaluare a crescut cu 30 de procente.
Ramona Babiuc, director de vânzări ansamblu rezidenţial: Există o creştere de 30% pentru persoanele interesate, adică pentru cei care pornesc primele discuţii. Pentru plata avansului de 30%, oamenii pot să economisească până la 5.000 de euro având în vedere această modificare de TVA.
Analiştii fiscali spun că cei care au semnat contractele în 2021 sau 2022, de exemplu, dar nu vor intra până la sfârşitul anului în posesia apartamentelor, vor plăti la fel ca cei care devin proprietari la anul.
Nu doar majorarea TVA-ului i-a grăbit pe români să devină proprietari
Gabriel Biriș, analist fiscal: Ar fi trebuit spus că pentru toate antecontractele semnate înainte de 31 decembrie 2023 se aplică cota în vigoare la data semnării antecontractului. Sunt curios să văd ce se va întâmpla cu proiectele terminate, dar care nu pot fi finalizate din cauză că primăriile întârzie semnarea recepţiilor la lucrări. Sunt probleme mari, mai ales în Bucureşti.
Nu doar majorarea TVA-ului i-a grăbit pe români să devină proprietari.
Victor Vremerea, director operaţional broker de credite: Un alt factor care a contribuit la creşterea numărului total de vânzări din această perioadă au fost ofertele băncilor în ceea ce priveşte acordarea de credite ipotecare cu dobânzi fixe de sub 6%, o valoare mai mică decât IRCC-ul.
Iar în luna septembrie, creditele ipotecare noi au urcat la 3,1 miliarde de lei, cel mai mult din ultimii 16 ani.