Antena Meniu Search
x

Video Greşeala clasică a proprietarilor care rămân cu apartamentele nevândute. Valoarea lor scade chiar şi cu 20%

Piaţa imobiliară se confruntă cu o nouă provocare: apartamente goale în blocuri vechi, nemobilate şi nelistate nici măcar pentru închiriere. În Capitală, motivul ar fi că proprietarii nu ştiu ce decizie de investiţie să ia sau nu-şi bat capul cu reamenajările. În peste un milion de imobile din toată ţara, s-a pus praful deja de luni bune. Specialiştii avertizează însă: locuinţele goale se deteriorează şi îşi pierd din valoare. 

Ingrid Tîrziu
de Ingrid Tîrziu

la 18.11.2023, 12:07

Vezi și

Într-o piaţă imobiliară incertă şi volatilă, unii proprietari ţin lacătul pe imobilele în care nu au ales să locuiască. 

"În zonele centrale ale Bucureştiului, în blocurile de după anul 1980, locatarii sesizează tot mai multe apartamente goale. Proprietarii fie sunt moştenitori, care nu au actele în regulă, fie sunt neglijenţi şi refuză să amenajeze apartamentele pentru a le închiria", transmite Ingrid Tîrziu, reporter Observator. 

Deşi ar trebui să fie investiţii valoroase pe termen lung, apartamentele nelocuite se degradează şi automat scad şi din valoare. 

Adrian Asoltanie, consultant financiar: În primul rând chiria pe mai mulţi ani de zile, pe care ai fi putut să o încasezi, iar chiriile în Bucureşti nu sunt mici deloc, deci pierderea e foarte consistentă.

Horia Ion, preşedinte asociaţia brokerilor imobiliari: Timpul îşi pune amprenta asupra apartamentului şi este bine, chiar dacă nu este locuit, măcar să fie întreţinut anual pentru a-şi păstra valoarea în timp. Are câteva minusuri care pot duce la o scădere de relativ 15-20% faţă de media pieţei. 

Cei care aleg, totuşi, să scoată pe piaţă un imobil vechi, neîntreţinut, se confruntă de cele mai multe ori cu reticenţa.

"Acest apartament se află într-un bloc din anul 1940, într-o zonă semi-centrală a Capitalei. Este listat la închiriere de aproximativ un an, însă, din cauza lipsei de mobilier, dar şi al blocului care are risc seismic, nu se închiriază", transmite Ingrid Tîrziu, reporter Observator. . 

Localnic: Cred că din punct de vedere tehnic construcţiile noi sunt mai bine puse la punct. 

Sorin Oprea, agent imobiliar: În ultimii ani este un trend către proprietăţile noi. Nu de puţine ori vorbim şi de un cost de suprafaţă mult mai avantajos. Oamenii preferă întotdeauna nou.

Există şi apartamente noi unde nu locuieşte nimeni

Toma Filipovici, asociaţia agenţilor imobiliari: Dacă observăm proprietăţi libere în ansamblurile noi, acolo sunt două motive: fie încă nu s-a luat decizia de a le închiria sau de a le revinde sau pur şi simplu au fost luate din fază de proiect şi se vor vinde la maturizare şi vor aduce un profit mai mare decât dacă le-am fi închiriat în perioada celor doi, trei ani. 

Indiferent de vechimea apartamentului, esenţială este şi evaluarea corectă a preţului pentru a avea succes pe piaţă. 

Daniel Crainic, platofrmă imobiliară: Dacă un apartament are un preţ total ieşit din piaţă, acela se va închiria foarte greu sau nu se va închiria. Cererea este mare pentru că piaţa chiriilor funcţionează în tandem cu piaţa vânzărilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Greşeala clasică a proprietarilor care rămân cu apartamentele nevândute. Valoarea lor scade chiar şi cu 20%