Regele Mihai I se întoarce ultima dată şi pentru totdeauna în România. Totul despre funeraliile Majestăţii Sale
Pentru ultima dată şi pentru totdeauna, Regele Mihai I va ajunge pe pământ românesc. Este întoarcerea finală, după o viaţă în exil.
De Redactia Observator la 13.12.2017, 01:56Pentru ultima dată şi pentru totdeauna, Regele Mihai I va ajunge pe pământ românesc. Este întoarcerea finală, după o viaţă în exil. Mâine, o aeronavă militară va ateriza pe Aeroportul Otopeni purtând sicriul Majestăţii Sale. De acolo, începe drumul lung şi emoţionant printre românii care vor să-şi ia adio de la ultimul monarh al ţării. Regele Mihai va poposi întâi în locul unde s-a născut: Castelul Peleş. Şi de acolo, va fi adus la Bucureşti, după un protocol extrem de riguros.
S-au spus ultimele rugăciuni în Elveţia, la căpătâiul Regelui Mihai. Un sobor de preoţi a oficiat, la ora 15:00, ora României, o slujbă de pomenire. Uşa bisericii din Lausanne a rămas, apoi, deschisă pentru cei care au dorit să îşi ia rămas bun.
Ziua de 13 decembrie deschide ultimul capitol dedicat Regelui Mihai în istoria românilor. Este ziua în care, la ora 11, sicirul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale va ajunge, pentru totdeauna, în România.
Pentru ultima dată şi pentru totdeauna! Aeronava militară va ateriza în faţa Salonului Oficial de la Aeroportul Oropnei, unde va fi ţinută prima slujbă de pomenire a Majestatii Sale pe pamânt Românesc! La ceremonie vor participa Custodele Coroanei Române, Margareta, şi membrii Familiei Regale. Alături le vor sta reprezentanţii instituţiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe şi ai Casei Majestăţii Sale. La acest moment, publicul nu va avea acces.
După o oră, cortegiul funerar va pleca spre Castelul Peleş, escortat de poliţia rutieră, iar circulaţia va fi restricţionată pentru scurt timp, la ieşire pe DN 1.
Corpul neînsufleţit al Regelui va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş, locul unde s-a născut Majestatea Sa şi unde şi-a trăit primii ani din viaţă, până a şi-a început domnia. Aici îşi vor prezenta condoleanţele oficilităţi din România şi Republica Moldova. Sunt aşteptaţi Klaus Iohannis şi omologul său Nicolae Timofti. Până la ora 18, accesul publicului nu va fi permis pe Domeniul Regal de la Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peleş şi, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.
La ora 18 Regele va pleca pentru totdeauna de la castelul său, spre Bucureşti. La ora 20:20 va fi un alt moment istoric. Cortegiul funerar va trece pe Sub Arcul de Triumf. Un alt moment în care circulaţia rutieră va fi restrictionată pe arterele care duc spre Arc.
La ora 20:30, cortegiul funerar va ajunge la Palatul Regal, acolo unde, până la ora 21:00 va avea loc o ceremonie privată. Publicul şi presa nu vor putea intra în Sala Tronului pe durata acestei ceremonii. Între orele 21:00 şi 24:00, veţi avea acces în curtea Palatului Regal. Trebuie să ţineţi cont de anumite condiţii stricte, în semn de solemnitate pentru acest moment: îmbrăcaţi-vă corespunzător, de preferinţă în haine închise la culoare. Să nu aveţi la dumneavoastră sacoşe sau bagaje mari. Şi nu veniţi cu copii sub vârsta de 7 ani.
Mai trebuie, totodată, să aveţi documente de identitate. Nu veţi putea fotografia sau filma. Florile, coroanele sau mesajele nu le veţi putea depune personal, la catafalc. Ele vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal. Personalul Casei Regale va fi acolo pentru a vă îndruma. Volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii, de asemnea, nu pot fi aduse. Dar le puteţi trimite ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui va sta în Sala Tronului pana sâmbătă. În tot acest timp, intre orele 08.00 şi 22.00, accesul publicului va fi liber.