Reacţia dură a lui Arafat în cazul bărbatului mort cu echipajul de salvare lângă el: 'Este strigător la cer ca o ambulanţă să fie fără defibrilator'
Un bărbat s-a stins sub ochii celor din jur, în Târgul Obor din Capitală! Omul a suferit un stop cardiac şi nu a fost salvat de echipajul unei ambulanţe private
De Redactia Observator la 06.11.2017, 16:56Un bărbat s-a stins sub ochii celor din jur, în Târgul Obor din Capitală! Omul a suferit un stop cardiac, iar primul care a intervenit a fost echipajul unei ambulanţe private. Numai că cei doi aşa-zişi specialişti n-au ştiut nici măcar cum să-l resusciteze.
Bărbatul a intrat brusc în stop cardiac, iar aşa-zişii medici habar n-au cum să procedeze într-un astfel de caz. Îi verifică pulsul şi tensiunea, apoi încearcă să-l resusciteze. Dar manevra este făcută total greşit.
Echipajul nu are defibrilatorul la el şi încearcă să-l readucă la viaţă cu o injecţie. În cele din urmă, renunţă şi la resuscitare şi-l întoarce pe bărbat pe o parte. Se pierd astfel minute vitale, până când ajunge primul echipaj de salvare, trimis prin 112.
Pentru bărbatul de 61 de ani, nu s-a mai putut face nimic. Şi totuşi, ar fi putut fi în viaţă acum, dacă primul echipaj care a intervenit ar fi fost pregătit şi ar fi avut cu ce să intervină.
RAED ARAFAT, secretar de stat în MAI:
Este strigător la cer ca o ambulanţă care se pretinde a fi o ambulanţă, indiferent că e privată sau publică şi, mai ales, asigurând asistenţa de urgenţă undeva, să fie fără defibrilator sau, dacă avea defibrilator, să nu-l folosească pentru că bolnavul a pierdut foarte mult timp, când el avea o şansă.
Salvarea aparţine unei firme private cu sediul în Otopeni şi asigura asistenţa medicală în târgul Obor. Practic, echipajul a fost angajat de conducerea târgului. Cu toate că firma nici măcar nu avea autorizaţie de funcţionare.
Autorităţile nu ştiu dacă în interiorul ambulanţei prezente în Târgul Obor se află echipamente medicale care ar fi putut să salveze viaţa pacientului. Însă, cert este că de pe ea lipsesc orice însemne ale firmei şi nici măcar nu se ştie care e clasificarea ei.
Inspectorii de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă au făcut un control la firmă la sfârşitul lunii septembrie, dar n-au găsit pe nimeni la sediu. Aşa că au lăsat o amendă 15.000 de lei. În aceeaşi zi, societatea a depus o cerere pentru autorizaţie. Nu a primit-o nici până acum, dar asta nu a împiedicat-o să funcţioneze ilegal. În acest caz, au început anchete la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi la Serviciul Omoruri.