Antena LIVE

Curs valutar

Video

Un fenomen cu dublu tăiş îşi arată deja "colţii" în România. La ce vârstă devin femeile mame: 49% dintre părinţi au un singur copil. Andreea Antonescu: "E un full time job"

Carieră de succes sau normă întreagă ca mamă. E alegerea care înclină balanţa demografică a României. Ca să îşi construiască o carieră, femeile amână maternitatea. A crescut cu câţiva ani vârsta medie la care o româncă naşte prima oară. E un fenomen cu dublu tăiş, avertizează medicii: cu cât vă decideţi mai târziu, cu atât scad şansele de a avea un copil.  

De la 27.01.2024, 19:59
WhatsApp
Vezi și:

Lumea se schimbă sub ochii noștri. Și noi, odată cu ea. Tabloul familiei de altădată, cu mulți copii și mame foarte tinere, e diferit în epoca vitezei.

La ce vârstă nasc femeile în România

"Femeile din ziua de astăzi își doresc o carieră, își doresc să evolueze. S-a observat că, cu cât mai civilizată este o țară, cu atât mai târziu își doresc femeile să aibă un bebeluș", spune Dr. Diana Mihai, medic primar obstetrică-ginecologie. Acest lucru se vede clar în statistici. 

În 2001, era un lucru firesc pentru femei să aibă primul copil înainte de 24 de ani. Vârsta a crescut la 25 de ani în 2009, și la 27 de ani în 2021. Diferența e și mai evidentă în orașe. O femeie din București, de exemplu, devine mamă pentru prima oară, în medie, după 30 de ani. 

Pe acelaşi subiect

49% dintre părinţi au un singur copil

Și structura familiilor s-a schimbat. Din totalul părinților din România de astăzi, majoritatea, adică 49%, au un singur copil. Dacă aveți doi copii, să știți că nu sunt mulți ca voi: doar 39%. Cât despre familiile cu trei sau mai mulți copii, deja vorbim de o raritate. 

Rezultatul: populația e în cădere liberă. În fiecare an, scade cu peste 10.000 numărul nașterilor. Anul trecut, de exemplu, în România s-au născut cei mai puțini copii de când se fac măsurători statistice. 

"În ultimii ani, se înregistrează un număr tot mai mare de cupluri care nu își doresc să aibă copii. Sunt o serie de factori care influențează această decizie. Femeia pune și ea pe primul loc cariera, nu neapărat pe primul loc, dar acordă prioritate carierei", explică Simona Stănescu, Institutul de cercetare a calităţii vieţii.

Când a decis Andreea Antonescu să devină mamă

Andreea Antonescu era în vârful carierei când și-a dorit prima oară un copil. "Mi-am dorit să fiu o mamă foarte tânără, cum a fost mama mea. La 22-23 de ani. Am ajuns pe la 20 de ani și am zis: Nuuu, pot să fac copii și la 25. Apropiindu-mă de 25: Nuu, și la 30. Spre 26-27 a născut Mihaela Rădulescu, la 35. Am zis, da, acesta este exemplul meu. Dacă Mihaela a putut, pot și eu", povesteşte Andreea Antonescu, cântăreaţă.

Azi, Andreea e mama a două fete. A trăit ambele experiențe. A născut și înainte de 30 de ani, și după 40. "E o diferență foarte mare. Prima oară am fost însărcinată la 28 de ani, la 29 de ani am făcut-o pe Sienna. Eram foarte panicată, eram foarte stresată în permanență, eram non-stop acolo. Nu că nu aș fi și acum stresată, nu că nu aș fi non-stop cu ochii pe fetele mele, dar parcă sunt un pic mai relaxată. Nu mi-am dat seama cât sunt de curajoasă, decât când am realizat ce am în brațe și mai ales la ce vârstă", spune Andreea Antonescu, cântăreaţă.

Fertilitatea, în scădere

Puține sarcini naturale apar după 40 de ani și nu sunt lipsite de riscuri. "Acum câțiva ani, se spunea că peste 40 de ani scade fertilitatea. Ulterior, această vârstă a devenit 35. Eu mi-am făcut un studiu de doctorat și vârsta la care scade fertilitatea a ieșit 34. Din păcate, am paciente foarte tinere în menopauză. La 35, 30, 25 de ani în menopauză. Deci faptul că nu avem 40 de ani nu ne protejează să nu intrăm mai devreme la menopauză și să nu se termine rezerva ovariană", a declarat Dr. Diana Mihai, medic primar obstetrică-ginecologie.

Așadar, cu cât o femeie amână mai mult să devină mamă, cu atât îi scad șansele de a mai avea un copil. Nu doar vârsta contează, ci și stresul, poluarea ori stilul de viață. Azi, 1 din 5 cupluri se luptă cu infertilitatea și singura lor șansă rămâne fertilizarea in vitro. Cu o populație în scădere, România ar putea înclina balanța, prin politici publice de creștere a natalității. Anul trecut, de exemplu, peste o mie de femei au rămas însărcinate pentru că statul le-a ajutat cu bani pentru procedurile de fertilizare in vitro. Anul acesta, programul a fost suspendat. 

"România peste 30 de ani, dacă se continuă trendurile actuale, așa va arăta, din ce în ce mai puțini copii ca număr și ca vârstă a mamelor, la vârste cât mai înaintate", adaugă Simona Stănescu, Institutul de cercetare a calităţii vieţii.

Jobul de mamă

Astăzi, când privește înapoi, Andreea Antonescu n-ar ezita să o ia de la capăt. Să aleagă jobul care o provoacă, dar o și împlinește mai mult. Jobul de mamă. 

"Fiind un full time job, nu pot să vin la ora aceea în studio, pentru că ora coincide cu ora la care iau copilul de la școală. Sau e ora la care facem piureul de legume sau piureul de fructe. Oamenii sunt înţelegători, iar eu îmi dau seama că acești ani sunt cei mai importanți... Eu aș zice oarecum să se arunce cu capul înainte, pentru că dacă ele își doresc acea gâgâlice, cu siguranță le va schimba viața, cu siguranță va deveni lumina ochilor, cea mai mare satisfacție, cea mai mare bucurie, cea mai cea. Vorbesc ca o mamă, nu?", spune Andreea Antonescu, cântăreaţă.

Ana Maria Gheorghe

Norocoasă, energică, muncitoare, empatică, neobosită. Cam așa pot să mă decriu în câteva cuvinte. Iubesc oamenii. Și ei mă iubesc pe mine! Simt asta la fiecare reportaj, la fiecare interviu, la fiecare întâlnire cu telespectatorii. ...

sarcina nastere copii populatia tarii natalitate
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025