Antena LIVE
Video

Un fenomen cu dublu tăiş îşi arată deja "colţii" în România. La ce vârstă devin femeile mame: 49% dintre părinţi au un singur copil. Andreea Antonescu: "E un full time job"

Carieră de succes sau normă întreagă ca mamă. E alegerea care înclină balanţa demografică a României. Ca să îşi construiască o carieră, femeile amână maternitatea. A crescut cu câţiva ani vârsta medie la care o româncă naşte prima oară. E un fenomen cu dublu tăiş, avertizează medicii: cu cât vă decideţi mai târziu, cu atât scad şansele de a avea un copil.  

De la 27.01.2024, 19:59

Lumea se schimbă sub ochii noștri. Și noi, odată cu ea. Tabloul familiei de altădată, cu mulți copii și mame foarte tinere, e diferit în epoca vitezei.

La ce vârstă nasc femeile în România

"Femeile din ziua de astăzi își doresc o carieră, își doresc să evolueze. S-a observat că, cu cât mai civilizată este o țară, cu atât mai târziu își doresc femeile să aibă un bebeluș", spune Dr. Diana Mihai, medic primar obstetrică-ginecologie. Acest lucru se vede clar în statistici. 

În 2001, era un lucru firesc pentru femei să aibă primul copil înainte de 24 de ani. Vârsta a crescut la 25 de ani în 2009, și la 27 de ani în 2021. Diferența e și mai evidentă în orașe. O femeie din București, de exemplu, devine mamă pentru prima oară, în medie, după 30 de ani. 

Pe acelaşi subiect

49% dintre părinţi au un singur copil

Și structura familiilor s-a schimbat. Din totalul părinților din România de astăzi, majoritatea, adică 49%, au un singur copil. Dacă aveți doi copii, să știți că nu sunt mulți ca voi: doar 39%. Cât despre familiile cu trei sau mai mulți copii, deja vorbim de o raritate. 

Rezultatul: populația e în cădere liberă. În fiecare an, scade cu peste 10.000 numărul nașterilor. Anul trecut, de exemplu, în România s-au născut cei mai puțini copii de când se fac măsurători statistice. 

"În ultimii ani, se înregistrează un număr tot mai mare de cupluri care nu își doresc să aibă copii. Sunt o serie de factori care influențează această decizie. Femeia pune și ea pe primul loc cariera, nu neapărat pe primul loc, dar acordă prioritate carierei", explică Simona Stănescu, Institutul de cercetare a calităţii vieţii.

Când a decis Andreea Antonescu să devină mamă

Andreea Antonescu era în vârful carierei când și-a dorit prima oară un copil. "Mi-am dorit să fiu o mamă foarte tânără, cum a fost mama mea. La 22-23 de ani. Am ajuns pe la 20 de ani și am zis: Nuuu, pot să fac copii și la 25. Apropiindu-mă de 25: Nuu, și la 30. Spre 26-27 a născut Mihaela Rădulescu, la 35. Am zis, da, acesta este exemplul meu. Dacă Mihaela a putut, pot și eu", povesteşte Andreea Antonescu, cântăreaţă.

Azi, Andreea e mama a două fete. A trăit ambele experiențe. A născut și înainte de 30 de ani, și după 40. "E o diferență foarte mare. Prima oară am fost însărcinată la 28 de ani, la 29 de ani am făcut-o pe Sienna. Eram foarte panicată, eram foarte stresată în permanență, eram non-stop acolo. Nu că nu aș fi și acum stresată, nu că nu aș fi non-stop cu ochii pe fetele mele, dar parcă sunt un pic mai relaxată. Nu mi-am dat seama cât sunt de curajoasă, decât când am realizat ce am în brațe și mai ales la ce vârstă", spune Andreea Antonescu, cântăreaţă.

Fertilitatea, în scădere

Puține sarcini naturale apar după 40 de ani și nu sunt lipsite de riscuri. "Acum câțiva ani, se spunea că peste 40 de ani scade fertilitatea. Ulterior, această vârstă a devenit 35. Eu mi-am făcut un studiu de doctorat și vârsta la care scade fertilitatea a ieșit 34. Din păcate, am paciente foarte tinere în menopauză. La 35, 30, 25 de ani în menopauză. Deci faptul că nu avem 40 de ani nu ne protejează să nu intrăm mai devreme la menopauză și să nu se termine rezerva ovariană", a declarat Dr. Diana Mihai, medic primar obstetrică-ginecologie.

Așadar, cu cât o femeie amână mai mult să devină mamă, cu atât îi scad șansele de a mai avea un copil. Nu doar vârsta contează, ci și stresul, poluarea ori stilul de viață. Azi, 1 din 5 cupluri se luptă cu infertilitatea și singura lor șansă rămâne fertilizarea in vitro. Cu o populație în scădere, România ar putea înclina balanța, prin politici publice de creștere a natalității. Anul trecut, de exemplu, peste o mie de femei au rămas însărcinate pentru că statul le-a ajutat cu bani pentru procedurile de fertilizare in vitro. Anul acesta, programul a fost suspendat. 

"România peste 30 de ani, dacă se continuă trendurile actuale, așa va arăta, din ce în ce mai puțini copii ca număr și ca vârstă a mamelor, la vârste cât mai înaintate", adaugă Simona Stănescu, Institutul de cercetare a calităţii vieţii.

Jobul de mamă

Astăzi, când privește înapoi, Andreea Antonescu n-ar ezita să o ia de la capăt. Să aleagă jobul care o provoacă, dar o și împlinește mai mult. Jobul de mamă. 

"Fiind un full time job, nu pot să vin la ora aceea în studio, pentru că ora coincide cu ora la care iau copilul de la școală. Sau e ora la care facem piureul de legume sau piureul de fructe. Oamenii sunt înţelegători, iar eu îmi dau seama că acești ani sunt cei mai importanți... Eu aș zice oarecum să se arunce cu capul înainte, pentru că dacă ele își doresc acea gâgâlice, cu siguranță le va schimba viața, cu siguranță va deveni lumina ochilor, cea mai mare satisfacție, cea mai mare bucurie, cea mai cea. Vorbesc ca o mamă, nu?", spune Andreea Antonescu, cântăreaţă.

Ți-a plăcut acest articol?

sarcina nastere copii populatia tarii natalitate
Întrebarea zilei
V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Singura gară din țară care a fost construită ca o insulă. Deservea două...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Ce trebuie să știe toți românii care returnează ambalaje SGR. Este obligația...
Fanatik.ro
Publicat 18.05.2024
Curând vom fi martorii unui eveniment unic în viață
spotmedia.ro
Publicat 14.05.2024
Adevărul despre CEL MAI CONSUMAT aliment de români! Doctorul Vlad Ciurea:...
Gandul
Publicat 18.05.2024
Cum recrutează Moscova refugiați ucraineni pentru acte de sabotaj peste hotare....
Adevărul
Publicat 18.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 19 mai 2024. Berbecii au parte de un moment de claritate...
CaTine
Publicat 18.05.2024
Cum se simte premierul Robert Fico, după ce a fost împușcat de cinci ori. Noi...
spynews.ro
Publicat 18.05.2024
Atenție, imagini dure! Cea mai frumoasă prezentatoare, desfigurată înaintea...
GSP
Publicat 18.05.2024
Cel mai mare viciu al Mariei Cârneci. Interpreta de muzică populară nu s-a...
Click.ro
Publicat 18.05.2024
Clone AI ale rudelor decedate sunt vândute în China. Ce preț au copiile cu...
Useit
Publicat 18.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Un milionar cu 25 de ani mai mare ar fi noul iubit al Simonei Halep. Imagini...
Redacţia.ro
Publicat 16.05.2024
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un...
libertatea.ro
Publicat 18.05.2024
Kelly Clarkson a dezvăluit că pierderea ei în greutate este rezultatul...
ZU
Publicat 18.05.2024
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Hello taste
Publicat 18.05.2024
Greșeli de disciplină pe care le poți face la început de drum. Cum îți poți...
Deparinti
Publicat 18.05.2024
Noi reguli pentru țăranii care vând în piețe. ”Eram doctori...
ziare.com
Publicat 16.05.2024
William Levy revine în două proiecte profesionale noi. Actorul își continuă...
Happy
Publicat 16.05.2024
Mâncare procesată și ultraprocesată. Ce alimente intră în aceste categorii...
Medicool
Publicat 18.05.2024
VIDEO | Soţia lui Băluţă a surprins şi reporterul cu ce a spus în interviu,...
orangesport.ro
Publicat 12.05.2024