Un fermier și-a îngropat în secret porcii cu pestă porcină la mică adâncime și odată cu ei și afacerile celor din jur
Inconștiența unui proprietar de fermă a dus la uciderea a 40.000 de porci în Timiş. Bărbatul, consilier local într-o comună de lângă Timişoara, şi-a îngropat purceii omorâţi de pestă la mică adâncime şi fără să anunţe veterinarii, ca să decontamineze zona. Din cauza asta, virusul ar fi ajuns la un mare combinat de creştere a porcilor, nevoit să eutanasieze preventiv animale. În condiţiile în care din 10 kilogram de carne de porc vândute în România, opt sunt din import.
De Iulia Pop la 20.10.2022, 19:51Echipaţi în combinezoane de protecţie, mai mulți angajați de la Direcția Sanitar Veterinară Timiș încearcă să oprească răspândirea pestei porcine. Aruncă substanţe dezinfectante şi var în gropile unde au fost aruncaţi porcii morţi. Aşa trebuia să facă de la început fermierul care acum nu mai recunoaşte nimic.
Reporter: Aţi îngropat porci fără să anunţaţi autorităţile?
Proprietar fermă: Nu ştiu. Îmi pare bine de cunoştinţă, că m-aţi sunat. Vă mulțumesc pentru telefon.
Primar: Am adus substanţe dezinfectante, am adus folii, am comandat sute de metri cubi de pământ ca să neutralizăm şi să încercăm substanţe să menţinem virusul în acel spaţiu.
- Sursa focarului de pestă din Timiș: un fermier care a îngropat în secret zeci de porci infectați, la nici 20 de...
- Un fermier a încercat să ascundă focarul de pestă porcină din Parţa. A îngropat în câmp zeci de animale...
- Focar de pestă porcină africană, confirmat la o fermă din Timiș: 39.000 de animale vor fi sacrificate
Consilierul local din Parţa avea aproape 70 de porci în fermă. Când au murit de pestă, i-a îngropat în secret
Iulia Pop, reporter Observator: 30 de proci bolnavi de la fermă din spatele meu au fost îngropați în câmp, la 10 - 20 de centrimetri adâncime. Proprietarul nu a anunțat autoritățile și a preferat să-și ascundă singur urmele.
Flavius Nicoară, director DSV Timiș: La fața locului, colegii mei au constat un miros de carne arsă și din declarațiile vecinilor cu două săptămâni înainte fusese un fum mare acolo prin zona. Am găsit oase, cranii de porc... Probele bineînțeles că au ieșit pozitive.
În afară de combinatul de creştere a porcilor de la marginea Timişoarei, pesta s-a răspandit şi la două ferme din judeţ. Românii, care mânâncă, în medie, 28 de kilograme de carne de porc pe an, au ajuns să aibă în farfurii mai mult friptură din import. În urmă cu şase ani cumpăram din străinătate doar 20% din necesar. Acum, 20% este producţia internă. Pesta a redus dramatic numărul de porci şi a scumpit carnea şi cu 30%.