Un spital din Târgu Jiu caută medici cardiologi. Duce lipsă de candidați deși salariul poate ajunge și la 15.000 de lei. De ce nu se înghesuie nimeni
Spital, caut medici! Doctorii tineri ocolesc unitățile spitalicești mici și țintesc mai des marile orașe să-și clădească o carieră. Alții preferă clinicile private, unde ajung să câștige mai bine decât la stat. Ca să ademenească medicii, multe spitale din Gorj oferă locuințe de serviciu, prime de instalare și sporuri atractive, însă nici așa nu au sorți de izbândă.
De Diana Speretoiu la 16.10.2024, 18:02După ce a studiat și s-a specializat la Craiova și Timișoara, Marius a luat o decizie pe care mulți medici tineri o evită: să meargă la un spital mic. De trei ani, e medic ortoped de bază în Spitalul Municipal din Motru, o unitate medicală cu peste 200 de paturi.
Deficitul de medici e tot mai acut
"Avem materialele necesare intervențiilor chirurgicale, avem susținere. Suntem un colectiv tânăr, nou, care își dorește să facă performanță în domeniu. De ce am ales un spital mic? Pentru că și aici sunt oameni care au nevoie de ajutorul nostru și se poate face performanță oriunde în această țară. Aparatura e de ultimă generație, putem face orice fel de intervenții chirurgicale aici", spune Marius Dumitru, medic ortoped.
Pacienții care vin din localitățile învecinate nu mai sunt nevoiţi astfel să meargă zeci de kilometri până la alte spitale mai mari. În alte secții însă, deficitul de medici e tot mai acut.
- Angajări şi operaţii pe şpagă la Spitalul Rădăuţi. Banii ar fi fost ascunşi în vestiarele medicilor
- Cel puțin 94 de persoane au murit şi 50 au fost rănite într-o explozie a unei cisterne în Nigeria
- Cum explică avocatul lui Nelu Tătaru ritualul fostului ministru al Sănătăţii de a-şi număra banii în fiecare...
"În special secțiile de Cardiologie, partea de Oftalmologie e deficitară la noi la spital, Diabet, Endocrinologie. E o mare problemă cred că în toată zona, nu numai la spitalul Municipal Motru. Avem doi medici radiologi. Nu sunt suficienți ca să ne putem desfășura activitatea", Alin Efrim, managerul Spitalului Municipal Motru.
Mai ales că unitatea medicală are și un aparat RMN nou, care a costat două milioane de euro, și a investit alte două milioane de euro să ridice o clădire nouă unde va muta ambulatoriul. Mulți medici țintesc însă clinicile mari sau mediul privat.
"Majoritatea medicilor care vin într-un spital mic vin și așteaptă să găsească un loc de muncă mai bun, tot în expectativă și când se ivește un post într-un oraș mai mare. Oricum sunt cu gândul ăsta de când vin, să plece. Sunt prinși de mirajul orașului mare pentru că au trăit facultatea, pregătirea rezidențiatului într-un centru universitar, într-un oraș mare și vor să rămână în oraș mare", spune Alin Efrim, managerul Spitalului Municipal Motru.
Probleme au și spitalele județene. La Târgu Jiu, cea mai mare problemă e în secția de Cardiologie, unde din lipsă de specialiști, s-a întâmplat să nu poată fi acoperite toate gărzile.
De luni bune încearcă Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu să angajeze cardiologi
De luni bune încearcă Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu să angajeze cardiologi, dar a dus lipsă de candidați. Acum organizează concursul pentru a cincea oară la rând. Unitatea medicală are nevoie de patru medici cardiologi. Două posturi sunt pentru rezidenți. Ca să-i atragă la Târgu Jiu, spitalul îi ademenește cu mai multe facilități.
"Vorbim despre decontarea transportului sau asigurarea unei locuințe de serviciu în Târgu Jiu, despre acordarea sporului de 75% pentru timpul lucrat în Unitatea de Terapie Intensivă USTACC a secției de Cardiologie și, de asemenea, cu aprobarea ordonatorului de credite se dorește acordarea unui stimulent financiar la începutul contractului", Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Târgu Jiu.
Se adaugă voucherele de vacanță și indemnizația de hrană plus sporuri și gărzi. Într-o lună, un cardiolog încasează și 15 mii de lei.